
Recapte d'abadejo, pataques i fideus
Quan no es malbarataven aliments, ni existien els microones, ni les plaques vitroceràmiques, es cuinaven plats al foc de llenya. I este és un dels plats que cuinava mun iaio Enrique en dies especials, sobre l’any 1.950. Me conta ma mare que llavors era una festa poder menjar una plat com este. Cosa que em va fer reflexionar sobre l’evolució que han sofert els aliments en relativament pocs anys. De com els valoraven abans i res es tirava, i de com ara que tenim de tot a totes hores, pareix que tenim dret a malbaratar i tirar menjar que hem deixat que es faci malbé.
RECAPTE D’ABADEJO, FIDEUS I PATACA
Ingredients: (4 persones):
- 250 g. abadejo en pell sense desalar
- 3 pataques mitjanes
- 1 grapat per persona de fideus nº 2 o més dobles
- 1 ceba mitjana a quadradets menuts
- 2 tomates menudes a quadradets
- oli
- aigua
- sal
Elaboració:
- Rentar l’abadejo per què si no estaria molt salat. Tallar-lo a trossets amb les estisores.
- Posar oli a la cassola on farem el plat. Sofregir una mica la ceba i quan es comenci a daurar tirar la tomata i deixar coure una mica.
- Mentre es cou el sofregit pelem les pataques, les rentem i les trenquem tallades no molt grosses (tal i com es pot veure al vídeo), fent això aconseguirem que les patates deixen anar el seu midó al suc i quede més saborós.
- Les afegim al sofregit i les deixem coure 4 minuts , després, tirar els tallets d’abadejo. Donar-li dos voltes i posar l’aigua fins cobrir una mica i dos dits més. Deixar coure 10 minuts tot junt.
- Abans de tirar els fideus treurem 4 trosset de pataca i les xaferem. Fer-les servir per espessir el suc.
- Tirar el fideus i deixar coure segons el temps indicat per la marca. Mirar que no es quede sense aigua.
- Rectificar de sal si fa falta (no caldrà posar molta per què l’abadejo ja deixarà anar prou salabró al plat).
Que aprofite!
Font recepta: Mama Bajoqueta i iaio Enrique
Foto: Jordi Aymà
Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com
- 1 of 5
- següent ›