,
23/04/2013
Menjar
Recapte d'abadejo, pataques i fideus

Recapte d'abadejo, pataques i fideus

 

Quan no es malbarataven aliments, ni existien els microones, ni  les plaques vitroceràmiques, es cuinaven plats al foc de llenya. I este és un dels plats que cuinava mun iaio Enrique en dies especials, sobre l’any 1.950. Me conta ma mare que llavors era una festa poder menjar una plat com este. Cosa que em va fer reflexionar sobre l’evolució que han sofert els aliments en relativament pocs anys. De com els valoraven abans i res es tirava, i de com ara que tenim de tot a totes hores, pareix que tenim dret a malbaratar i tirar menjar que hem deixat que es faci malbé.

RECAPTE D’ABADEJO, FIDEUS I PATACA

Ingredients: (4 persones):

  • 250 g.  abadejo en pell  sense desalar
  • 3 pataques mitjanes
  • 1 grapat per persona de fideus nº 2 o més dobles
  • 1 ceba mitjana a quadradets menuts
  • 2 tomates menudes a quadradets
  • oli
  • aigua
  • sal

 

Elaboració:

  1. Rentar l’abadejo per què si no estaria molt salat. Tallar-lo a trossets amb les estisores.
  2. Posar oli a la cassola on farem el plat. Sofregir una mica la ceba i quan es comenci a daurar tirar la tomata  i deixar coure una mica.
  3. Mentre es cou el sofregit pelem les pataques, les rentem i les trenquem tallades no molt grosses (tal i com es pot veure al vídeo), fent això aconseguirem que les patates deixen anar el seu midó al suc i quede més saborós.
  4. Les afegim al sofregit i les deixem coure 4 minuts , després, tirar els tallets d’abadejo. Donar-li dos voltes i posar l’aigua fins cobrir una mica i dos dits més. Deixar coure 10 minuts tot junt.
  5. Abans de tirar els fideus treurem 4 trosset de pataca i les xaferem. Fer-les servir per espessir el suc.
  6. Tirar el fideus i deixar coure segons el temps indicat per la marca. Mirar que no es quede sense aigua.
  7. Rectificar de sal si fa falta (no caldrà posar molta per què l’abadejo ja deixarà anar prou salabró al plat).

Que aprofite!

 

Font recepta: Mama Bajoqueta i iaio Enrique

Foto: Jordi Aymà

Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.

16/05/2022
Les faves, la llegum menys cuinada arreu del món.
11/04/2022
MONA DE PASQUA AMB PA DE PESSIC
21/12/2021
Ma mare es va liar a la cuina per portar-vos esta recepta tan tradicional per Nadal de la cuina catalana. A cada casa, s’afegeixen o es treuen ingredients per fer-la al gust de tothom.
25/10/2020
Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits.
08/08/2017
Feia anys i anys que a casa havia vist a la ma iaia i mare preparar este plat tan senzill, però mai l’havia provat.
22/07/2017
A totes les cases en un moment o altre a l’estiu es preparava fa anys esta amanida russa. Era el plat estrella en celebracions familiars. Ben fresqueta entra molt bé els dies de moltíssima calor. Vos invito a provar-la!
30/12/2015
  Nadal es sinònim de plats de marisc a les Terres de l’Ebre, aquesta recepta de ma mare amb la salsa que ha fet durant molts anys.