“Igers”, els nous dinamitzadors del turisme i el territori

20/04/2013

 

Instagram és una xarxa social per compartir imatges amb filtres que comptava amb uns 30 milions d’usuaris arreu del món el passat mes de febrer.

Disposa d’una aplicació gratuïta per a smartphones, primerament només per a dispositius apple, ara també per a android. I recentment ha creat la versió web, on pots visualitzar totes les fotos dels usuaris en un format molt elegant i visualment molt pràctic i fresc.

Sóc usuari d’instagram des del del juny de 2011 i repassant la cronologia de les imatges m’he adonat que les 815 fotos que hi tinc penjades són un autèntic resum de la meva vida, sensacions immortalitzades, des de la primera imatge que hi tinc, passejant pel passeig marítim de La Ràpita, fins a la última, la firma del meu casament civil.

Però si he destacar alguna cosa de totes aquestes imatges és el gran nombre de paisatges fotografiats; platges, camins, rius i muntanyes, i també de monuments; esglésies, convents, castells, ponts, edificis històrics, i com no també imatges d’un altre patrimoni sagrat que tenim a les nostres terres; la gastronomia, els arrossos, carns, marisc i peixos, el vi i el cava.

Tot i ser professional del turisme en un primer moment no era massa conscient que aquelles fotos, improvisades, amb un toc d’ingenuïtat, realment podien tenir un potencial brutal en la promoció i difusió del nostre turisme, patrimoni i gastronomia. En definitiva, m’havia convertit en un venedor, no tan sols del nostre territori de l’ebre, sinó d’aquells espais, que arreu del món, havien aconseguit impulsar-me a treure el telèfon i generar una instantània.

 Els “igers” o “instagramers” és el nom que reben els usuaris d’aquesta xarxa social, i ells, potser ara de forma més conscient, s’han convertit en autèntics dinamitzadors del turisme i del territori.

Abans d’escriure he volgut parlar amb un d’ells, @ultraheroi, account manager d’ #igersebre, una comunitat d’instagramers que sota aquest hashtag comparteixen racons i moments del nostre territori promocionant-los arreu de la xarxa.

@ultraheroi m’ha parlat de la campanya “Catalunya Experience” de Turisme de Catalunya per promocionar el nostre país, i es pot comprovar la força que tenen les imatges en la venda a l’exterior.

A més a més aquestes comunitats practiquen els “instameet”, unes trobades d’usuaris, aquest cop físicament, per a compartir no tan sols imatges sinó experiències, consells, etc.

La primera d’aquestes trobades va tenir lloc al cor del Delta, a Deltebre, i la segona edició dels instameetebre serà a Ulldecona, el proper 18 de maig, amb la gastronomia com a principal excusa. Us animo a participar-hi, a compartir imatges i a gaudir dels nostres pobles i comarques i compartir-ho amb altres turistes d’arreu del món. 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.