Marcats pel 38
Marcats pel 38
Avinguda Casal
43784 - Corbera d'Ebre
  • 618 300 263
  • info@marcatspel38.com
Ruta 'Europa mira els Cucucs', Marcats pel 38
Ruta 'Europa mira els Cucucs'

A finals de setembre del 1938, davant les tensions internacionals que podien preveure l’inici proper d’un conflicte armat, els combats a l’Ebre s’intensifiquen. Es viu una de les batalles més sagnants de tota la guerra. L’orografia dels “cucucs” zona on s’estava combatent, juntament amb la climatologia van acabar d’endurir les condicions. Són, sense cap dubte, els dies més transcendentals de la Batalla de l’Ebre.

Durada: 3 hores
Preu: 18€ / persona
> Més informació

Ruta 'Combats a les altures', Marcats pel 38
Ruta 'Combats a les altures'

En aquesta ruta es veuen combinats el senderisme i la batalla (també es pot realitzar amb cotxe). Batalla de l’Ebre i Pàndols i posteriorment Cavalls són termes que indiscutiblement sempre han anat de la mà. Controlar les altures era una prioritat pels dos exèrcits. Aquestes serralades compten amb el llegat dels combats més durs de tot el conflicte i ofereixen una panoràmica excel·lent de tot el territori on es va combatre.

Durada: 5 hores
Preu: 20€ / persona
> Més informació

Ruta 'Primera línia de combat', Marcats pel 38
Ruta 'Primera línia de combat'

En les zones atrinxerades el visitant pot fer-se a la idea de com era el dia a dia a la guerra, des de les zones de descans a les zones de combat. Els entramats de trinxeres no deixaven res a l’atzar, línies de transmissió, línies d’evacuació, nius de tirador, entre molts d’altres. Recórrer aquests sistemes defensius i la orografia que els acompanya permet entendre perquè la batalla de l’ebre va ser tan dura i llarga. Preparat per viure una experiència a primera línia de combat!

Durada: 3 hores
Preu: 18€ / persona
> Més informació

Ruta 'La línia defensiva Algars', Marcats pel 38
Ruta 'La línia defensiva Algars'

La línia defensiva Algars és un dels grans misteris de la Guerra Civil espanyola. Construïda al principi de la guerra, la seva discutida participació en combat ha fomentat un gran ventall d’opinions d’historiadors reconeguts i locals. Galeries fortificades, refugis antiaeris, casamates o fortins, entre d’altres; permeten al visitant adonar-se de la magnitud d’aquestes obres. Lamentablement, moltes d’aquestes construccions van sofrir l’acció humana a la postguerra per extreure el ferro, però no deixen de ser impressionants.

Durada: 3 hores
Preu: 27€ / persona
> Més informació

Ruta 'Corbera sota les bombes', Marcats pel 38
Ruta 'Corbera sota les bombes'

Si es pogués parlar d’un poble especialment castigat durant la Batalla de l’Ebre, no dubtaríem en anomenar Corbera d’Ebre. El poble i el seu terme van estar situats al centre de l’acció directa durant molts combats. Les seves cases en ruïna i els seus pinars, encara ara plens de metralla, expliquen el testimoni cruel del que va suposar la guerra. Corbera sota les bombes és una activitat que et descobrirà relats increïbles.

Durada: 2:30 hores
Preu: 20€ / persona
> Més informació

Ruta 'La Terra Alta: Una història de vi i guerra', Marcats pel 38
Ruta 'La Terra Alta: Una història de vi i guerra'

Tant el vi com la guerra han estat dos factors que han condicionat les nostres tradicions i formes de viure. Però, també és veritat que el vi i la guerra són dos elements que van conviure i que difícilment es poden separar. Voleu descobrir aquesta peculiar relació? La ruta començarà visitant el Poble Vell de Corbera d’Ebre, escenari fortament castigat durant la Batalla de l’Ebre, on passejarem per les seves cases i carrers amb ruïnes, coneixent els seus secrets. Seguidament ens desplaçarem fins a un dels cellers amb DO Terra Alta, on acabarem realitzant un tast de vins. En la cerca de que sigui una experiència el més enriquidora possible, s’han escollit cellers amb un fort arrelament històric a la comarca, amb vins fets amb tradició i peculiaritats similars a les dels vins dels anys 30.

Durada: 2:30 hores
Preu: 25€ / persona
> Més informació

Més informació

'Marcats pel 38' és un projecte que neix amb la idea d’aproximar la Batalla de l’Ebre des d’una perspectiva social i comunitària. Poc o molt, tots hem sentit històries dels combats i tots, poc o molt, creiem entendre el conflicte. Però entenem que en tot el que comporta una guerra hem deixat d’explicar una part de la història, per nosaltres una part molt important, que és la d’aquells protagonistes els quals històricament no han estat posats en el pedestal històric que s’han merescut. Els iaios, iaies, pares, mares, cosins,... que van viure a portes de les trinxeres i els refugis, o bé d’altres que van marxar a zones de rereguarda. Tots i cadascun d’ells van haver de sobreviure com podien. Volem posar el focus en aquestes persones i les seves experiències, en la marca que els va deixar com a generació i que indirectament ha influït en les generacions futures, les nostres.

Horaris

Els horaris segons programació o demanda.