Poble Vell de Corbera d'Ebre
Poble Vell de Corbera d'Ebre
Antic poble
43784 - Corbera d'Ebre
  • 608 863 616
  • info@poblevell.cat
Poble Vell de Corbera d'Ebre
Bé d'Interès Cultural

Durant la batalla, Corbera d’Ebre s’ubicava sobre el turó de la Muntera, a la primera línia del front republicà. A partir del setembre del 1938 restà pràcticament destruït. Malgrat els efectes devastadors del front i els bombardejos, el règim franquista va decidir que no hi hauria reconstrucció. Això va provocar que el veïnat es traslladés a la part baixa, on van construir de nou les seves llars.

Avui dia cada pedra del Poble Vell representa les conseqüències humanes, culturals i socials que deriven d’una guerra. Des del 1993 el conjunt fou declarat Be Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i constitueix en ell mateix un espai de memòria i un monument a la pau.

L’Església Vella de Sant Pere és el símbol indiscutible del Poble Vell. Durant la batalla també va patir els bombardejos, però després encara s’hi van reprendre les activitats religioses. Actualment no és un lloc de culte, sinó que s’hi celebren esdeveniments artístics i culturals.

Abecedari de la Llibertat - Poble Vell de Corbera d'Ebre
Abecedari de la Llibertat

Des del 1995, vint-i-vuit obres d’art s’alcen pels carrers formant l’Abecedari de la Llibertat. Fruit del treball col·lectiu de diversos artistes, s’inicià sota la premissa “Les paraules han d’estar sempre per damunt de la força i les lletres són la base de les paraules, que han de servir per entendre’s i cooperar”. Dos anys després, diversos escriptors i poetes hi van posar la paraula.

Art a l’interior de l’església del Poble Vell de Corbera d'Ebre
Espai cultural

L’Església Vella de Sant Pere acull diferents obres artístiques de fons propi, temporals o permanents, a més d'exposicions o concerts, entre altres activitats. Un dels esdeveniments culturals més destacats és la Biennal d'Art - Drets Humans, centrada en diferents articles de la Declaració Universal dels Drets Humans de l'any 1948, i que té per objectiu denunciar, a través de l'art, qualsevol actuació que estigui en contra dels drets de les persones.

Més informació

Si algun poble simbolitza el dolor provocat per la batalla de l’Ebre, aquest poble és Corbera d’Ebre. Ubicat dalt d’un turó, en el centre del front de guerra, avui els carrers i cases en runes del Poble Vell són un testimoni mut de la violència i de les brutals conseqüències de la guerra.

El conjunt va estar declarat Lloc Històric protegit per la Generalitat de Catalunya l’any 1992. Ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.

Horaris

De març a octubre
Obert de dimarts a diumenge: 
Matí: de 10 a 14h
Dilluns i tardes: cal trucar al 608 863 616

De novembre a febrer
Caps de setmana i festius: de 10 a 14h
De dilluns a divendres: cal trucar al 608 863 616

Entrada

- Entrada individual: 3€
- Entrada gratuïta: Aturats, persones amb carnet de discapacitat, guies oficials acreditats, docents, menors de 12 anys (individual o grup)
- Entrada reduïda: Joves entre 12 i 18 anys; estudiants; famílies monoparentals; famílies nombroses; pensionistes i majors de 65 anys; grups a partir de 10 persones; Carnet Jove; membres de l’entitat de museòlegs de Catalunya.
- Entrada en grup: A partir de 30 persones: 2€ per persona (amb reserva prèvia)
- Grups escolars més grans de 12 anys: A partir de 30 persones 2€ per persona (amb reserva prèvia)