10 articles més llegits 2019

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2019 a Girona

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Girona
,
26/12/2019
Activa't
Ara que acaba el 2019, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per un munt d'usuaris. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. La incorrecta: "La combinació de llengua, humor i actualitat ens funciona"
Valentina i Júlia Planas, dues germanes de Banyoles de 27 i 29 anys, són les creadores de La incorrecta, un projecte que va néixer com una empresa de correcció i que es va donar a conèixer a les xarxes socials amb el lema "cada vegada que dius ‘tinc que’ moren 15 filòlegs". Avui ens atrevim a dir que La incorrecta és una de les iniciatives lingüístiques actuals més exitoses de les comarques gironines i fins i tot de Catalunya. Hem parlat amb la Valentina perquè ens expliqui més detalls del projecte.
> Llegeix-lo aquí!

  • imatge de control 1per1

2. Juli Sanjuan Palma: "Seria molt egoista fer la meva intervenció sense mirar la història del lloc"
L’arquitecte i escenògraf Juli Sanjuan Palma (Figueres, 1991) va ser finalista dels Premis d’Arquitectura de les comarques gironines 2019 amb el projecte d’arquitectura efímera 'Etern retorn' i, a més, juntament amb Adrià Margall i Aleix Turon, va dissenyar l’espai que acollirà l'exposició dels projectes premiats d’enguany, que es va inaugurar el 7 de juny a la sala d'exposicions de la Pia Almoina de la Demarcació de Girona i que va ser itinerant en diversos indrets del territori com Olot i Figueres. 
> Llegeix-lo aquí!

3. Guillermo Basagoiti: "L'art contemporani el que ha de fer és donar sorpreses"
L’artista Guillermo Basagoiti Brown va ser el guanyador de la Beca Antón del Centre de Escultura Museo Antón d’enguany a Astúries. Basagoiti és soci fundador de l'Espai Tònic, centre d'investigació artística a Vulpellac, al Baix Empordà. Va presentar part del projecte 'En Expansió' a la Biennal d'Art Contemporani de Girona i ens va explicar com estan intentant remoure l'art contemporani a les comarques gironines a través de col·laboracions amb altres artistes com Segi Subirós.
> Llegeix-lo aquí!

4. Les 7 cafeteries de moda a Girona
Quan les temperatures van començar a baixar és important saber a quins llocs et pots anar a refugiar. Espais pensats especialment per cafeters i llaminers, amb marca personalitzada i al centre de Girona. Ofereixen des d’un cafè, un suc verd, el te més intens a una torrada d’estils diferents, un dolç o un "healthy bowl". Algunes d’aquestes propostes han aterrat aquests últims anys a la ciutat i d’altres ja hi estan assentades des de fa més temps. La qüestió és que totes han arribat per quedar-s’hi. Mireu, mireu!
> Llegeix-lo aquí!

5. Isaki Lacuesta: “Estic passant de la infància cinematogràfica a l'adolescència”
Aquest gener l’hem vist recollint fins a set Gaudí (a ell o al seu equip) i ha estat nominat a uns altres dos Goya. El cineasta Isaki Lacuesta (Girona, 1975) assegura que des de fora li han posat un punt i a part i a ell ja li ha vingut bé. ‘Entre dos aguas’ ha tingut una gran rebuda, però al marge de la gran pantalla, Lacuesta ha treballat el vídeoart. No ho confessa, però sembla que aquesta faceta el fa més feliç perquè li permet la interacció amb l’espectador. A finals de 2018 i a inicis de 2019, li han fet una retrospectiva al Pompidou i a la Filmoteca de Catalunya; un treball que li ha permès analitzar la seva trajectòria. A Barcelona acaba de presentar ‘Your phone is a cop’, un projecte conjunt del músic Raül Refree al voltant del control al qual estem sotmesos com a societat d'una manera oculta, més o menys subtil. Mentre escriu el guió de la següent pel·lícula, hem parlat amb ell.
> Llegeix-lo aquí!

6. Els 11 millors racons de la ciutat de Girona per viure l’estiu
Llibreries secretes, places diminutes, carrerons, gelats, menjar de proximitat, panoràmiques des del riu i des de punts estratègics. Qui diu que a Girona a l’estiu no hi queda ningú? Et descobrim una ciutat que quan arriba la calor adopta una forma de fer diferent. Les presses perden terreny i les passejades i els plans a l’aire lliure prenen el protagonisme un cop el sol ja no pica. Et proposem 11 racons per gaudir de l’estiu gironí.
> Llegeix-lo aquí!

7. Què fer a Girona a l'aire lliure segons el mes de l'any
Quan vam començar l'any, vam reflexionar sobre els paisatges que tenim a l'abast segons l'estació. Ara es parla de la desestacionalització del turisme, i com que no tot a la vida ha de ser sol i platja, us vam preparar  idees sobre els millors llocs on anar i les millors activitats que es poden portar a terme a l'aire lliure segons el mes de l'any a la demarcació de Girona.
> Llegeix-lo aquí!

8. Tena Busquets: "El Sismògraf vol copsar l'erupció artística del moment"
Com posar en joc l'art i el paisatge. Aquesta és la pregunta que resol des de fa ja onze anys el festival de dansa Sismògraf, que va néixer l’any 2009 amb la voluntat d’agrupar en un cicle les propostes de dansa que es feien dins la programació cultural de la ciutat d’Olot. Durant sis edicions, el festival va portar propostes de dansa de tot tipus al Teatre Principal d’Olot i també als carrers, parcs i places de la ciutat, a més d’organitzar activitats paral·leles per apropar la dansa als ciutadans com les maletes del DanDanDansa o el projecte Tots dansen. El festival va anar creixent fins que, en l’edició del 2015, va passar a ser un dels festivals estratègics per a les arts escèniques de la Generalitat com el Trapezi de Reus, Fira Tàrrega o La Mostra d’Igualada. Enguany, Tena Busquets, directora artística del festival, assegura que les propostes giren entorn a temes que preocupen els artistes com els murs, els temes de gènere o l'ecologia. 
> Llegeix-lo aquí!

9. 5 propostes d’esmorzars de forquilla a prop de Girona
Banyada per quatre rius i envoltada de muntanyes i turons, la capital gironina ens ofereix una varietat gastronòmica d’allò més extensa, capaç de cobrir les necessitats palatines dels seus habitants i visitants. Tant dins com fora de les seves muralles, difícilment trobareu a faltar un lloc interessant on poder satisfer els vostres gustos més particulars. Dins d’aquest batibull culinari, des de Surtdecasa decidim abandonar la ciutat i endinsar-nos a la Girona més rural i casolana per gaudir d’un fantàstic esmorzar de forquilla i ganivet que ben poc té a envejar als restaurants més singulars, moderns i exòtics del centre de la vila.
> Llegeix-lo aquí!

10. Descobreix totes les rutes per a ciclistes a la demarcació de Girona amb una app col·laborativa
L’àmbit gironí de les noves tecnologies ha ideat una app adreçada a ciclistes amb ganes de teixir noves amistats per compartir afició i territori. La iniciativa l’ha dut a terme CherryTech SL i facilita la relació entre ciclistes alhora que fomenta els valors vinculats a l’esport i al respecte per l’entorn. Si sou amants de la bicicleta, ja sigui perquè us agrada anar per la via verda diumenge al matí amb la família o sou dels que agafeu carretera amunt dia sí i dia també, segurament us agradarà Twinapp Cycling.
> Llegeix-lo aquí!

A