'Vivències al bosc' i 'Embosca't Festival'

Foto: 

Cedida

Bàrbara Balcells: “El nostre projecte té com a objectiu fomentar el retorn i l’apropament a la natura”

Ravid Goldschmidt i Ferran Palau tancaran amb l''Embosca't Festival' les 'Vivències al bosc', una setmana per submergir-se en la natura i gaudir dels seus secrets a Clariana
Albert Compte Riba
,
18/07/2018
Entorn
L'Anna Soler Balsells (Igualada, 1977), mestra i la Bàrbara Balcells Vilanova (Igualada, 1991), dissenyadora gràfica i realitzadora de videoclips són dues amants de la natura, vinculades a l'associació 'Casa del Tió i Casa del Bosc d'Argençola'. Responsables de la passada edició del 'Concert del Bosc' i sorpreses de l'èxit que va tenir, aquest any han volgut créixer en numero d’activitats, inaugurant una branca de tallers, jocs i xerrades, les 'Vivències al bosc' i també, en numero de concerts, amb l''Embosca't Festival'. El cicle d'activitats nocturnes s'estén durant tota la propera setmana fins el dijous 26 de juliol i acabarà la nit del divendres 27, amb l''Embosca't Festival', on hi actuaran els músics Ravid Goldschmidt i Ferran Palau. En paraules de les seves organitzadores, les activitats busquen “promoure l'estima, el respecte, el coneixement i els beneficis de la natura”.
Anna Soler: “Ens endinsarem al bosc amb les nostres llanternes per descobrir què hi passa durant les nits d’estiu”

- Per què un cicle d'activitats al bosc?
B.B.: El nostre projecte té com a objectiu fomentar el retorn i l’apropament a la natura, proposant activitats lúdiques al bosc de caires diferents però sempre vinculades amb el creixement personal, la millora en la salut, les tradicions i els valors de respecte i amor a la natura.

- Per què a Clariana?
A.S.: Perquè ho organitzem a través de l’associació 'Casa del Tió i Casa del Bosc d'Argençola', sense ànim de lucre, on hi ha un comitè organitzador que aporta les idees i les propostes musicals de cada estiu, i es poden dur a terme gràcies als voluntaris de l’associació, els veïns del municipi i amb la col·laboració especial d''Endins | Inside the forest', com a potenciadors de l’experiència a través de l’ambientació de l’espai al bosc.
B.B.: Per tal d’aconseguir-ho partim de tenir cura de tots els detalls de programació, decoració, espais, materials, publicitat, patrocinadors..., perquè vagin en consonància amb els objectius de l’Associació.

  • imatge de control 1per1
L'escenari de l'edició 'Concert al bosc' de Clariana el passat 2017 | Font: Embosca't

- Les activitats són gratuïtes?
A.S.: A més, un dels objectius d’aquestes activitats és obrir el bosc a tothom, per aquest motiu totes les activitats que oferim són gratuïtes i funcionen amb el sistema d’intercanvi de taquilla inversa. Els assistents valoren econòmicament al final de la nit en funció de la satisfacció de l’experiència viscuda.. Per aquest motiu és té com a prioritari assegurar-nos de que tothom qui vingui pugui viure als nostres boscos una experiència autèntica, especial i enriquidora.

- Al bosc sempre s'hi han amagat follets, fades, dones d'aigua... També a Clariana?
A.S.: La nit del dijous pot ser molt especial, a través d’un conte itinerant, que alhora és un joc de nit a càrrec de la contacontes Mònica Torra, ens endinsarem al bosc amb les nostres llanternes per descobrir què hi passa durant les nits d’estiu que provoqui que mesos després hi hagi tants tions. Entre tots haurem de resoldre enigmes, seguir pistes i fins i tot participar en un ritual, que tot ens indica que hi tindran molt a veure els follets dels Tions… A Clariana tenim uns boscos molt especials. La seva densitat, la naturalesa de la terra i alguns fets misteriosos encara no descoberts del tot, fan que durant el mes de desembre els nostres boscos s’omplin de Tions. És per aquest motiu, que se celebra cada any a la primera setmana de desembre la Festa del Tió, on molts nens i nenes d’arreu de Catalunya vénen a buscar el seu Tió. Aquest any ja serà la 8à edició. Una diada molt especial per a tota la família.

Anna Soler i Bàrbara Balcells | Font: Embosca't

- Ens podem guiar pels horòscops?
A.S.: Tal com diu l’impulsor de la xerrada, pels horòscops no, perquè el signe del zodíac; el signe solar, només és una part de la nostra carta astral. En canvi l'astrologia psicològica, en ser una hermenèutica de la ment, és a dir, l'art d'explicar, traduir o interpretar la ment, ens serveix per a conèixer-nos millor a nosaltres mateixos. Partint bàsicament de la idea que tan bé va expressar C.G. Jung dient que l'astrologia era el compendi de tot el coneixement psicològic de l'antiguitat. Aquest compendi tenia unes bases més o menys científiques, ja que la van desenvolupar civilitzacions tan avançades com són els grecs, els egipcis o els romans.

- Els nostres hàbits alimentaris tenen alguna cosa a dir amb la nostra genètica?
B.B.: Podríem dir que sí. Sempre s'ha vist la genètica com a alguna cosa que ens destina a uns problemes o malalties, i sobre la qual no tenim massa cosa a dir, però cada vegada s'està veient que el que fem, és a dir, els nostres hàbits de vida, tenen un paper decisiu, ja que molts casos els nostres hàbits poden activar o mantenir silenciats aquells gens que ens predisposen a patir certs problemes o malalties.

- Els gens són l'expressió dels nostres costums i cultures passades?
B.B.: La xerrada planteja preguntes per fer-nos pensar sobre si estem fets per viure en el món actual; els nostres gens no van tan de pressa com ho fa a nostre societat, els respectem suficient? La idea es mirar enrere per conèixer el nostre organisme i tenir-lo en compte: en quin entorn ens trobàvem, com menjàvem, quines activitats fèiem, etc. Per poder-nos retrobar amb el nostre caçador recolector i viure d’acord amb els nostres gens. Hem obert el bosc a Dídac Pastor, fisioterapeuta especialitzat en psiconeuroimmunologia i medicina natural, perquè ens ajudi a reflexionar en aquestes qüestions.

Quico Tretze amb Núria Galvany al violoncel i Marc Mateu al teclat | Font: Embosca't

- Per què heu escollit Ravid Goldschmidt i en Ferran Palau?
A.S.: Buscàvem oferir propostes musicals singulars al mig del bosc, perque la gent es pogués submergir durant unes hores en una vivència sensorial on la música i la natura s’embranquessin per crear una experiència única i llavors vam començar a pensar en la música que ens faria falta per aconseguir-ho.
B.B.: La primera idea va ser trobar algun instrument molt especial que ens permetés crear una ambientació íntima i màgica i ens va venir al cap l’instrument del Hang, que fa uns anys havíem vist al festival 'Gong' de Collbató. Ravid Goldschmidt és un dels millors intèrprets de Hang, amb el seu singular instrument de percussió aconsegueix crear una atmòsfera màgica que et submergeix en un mar de sensacions, i vam pensar que era ideal per al nostre festival. Després volíem trobar alguna veu per poder completar la nit al bosc i de seguida em va venir al cap la meravellosa veu de Ferran Palau amb el seu últim disc 'Blanc'. Vaig pensar que seria ideal presentar les seves cançons al mig del bosc, poder escoltar la delicadesa de la seva veu i les seves lletres envoltats de natura, era un privilegi que volíem oferir. Així que ens va semblar una proposta ideal per acabar d’arrodonir la nit, regalant les seves melodies oníriques i sensibles en format duo tocades a veu i guitarra juntament amb el Jordi Matas als teclats.

 

Més informació: 

Casa del Tió i Casa del Bosc d'Argençola

Instagram: @emboscatfestival

A

També et pot interessar