Jump to navigation
La directora executiva del Zoom, Anna Cervera, explica que l'obertura al món "dóna més perspectiva per conèixer la ficció televisiva que es fa al planeta": "el problema és que no podem donar visibilitat a totes les produccions que ens arriben i la selecció és molt acurada i complicada, per donar aquesta diversitat". "La ficció europea no deixa de tenir una visió occidental" i ara podem "descobrir també noves mirades", afegeix Cervera.
El Zoom roda el món i torna al Born per acollir quatre produccions anoienques a la secció "Km. 0". Oriol Estrada i Natàlia Cabral narren a 'Tu y yo' el dia a dia de la Doña i la jove criada Aridia que viuen juntes al centre de Santo Domingo. 'Història d'una plaça, de la Moixaganga als Moixiganguers', d'Helena Aparisi i Jordi Còdol, celebra el vintè aniversari de la colla igualadina acompanyant-la a actuacions a moltes places. I Dan Ortínez compta amb dues propostes, a la secció: el curtmetratge sobre un campament sahrauí 'Color Esperança', i el documental 'La lluita a la motxilla', sobre les dones que van lluitar a la guerra del Salvador. "No ens hem de moure gens ni mica per trobar jove talent", assegura Anna Cervera.
Entre les novetats d'aquest any també destaca un nou premi, el de millor intèrpret, llargament reivindicat pels actors i actrius que han passat pel festival.
'Fassman' i 'La Xirgu' entre les estrenes
'Fassman, l'increïble home radar', de Joaquim Oristrell, serà la cinta que inaugurarà el Zoom, fora de competició dins de la secció oficial. És un thriller basat en la història del famós i polèmic hipnotitzador català Josep Mir Rocafort, conegut internacionalment com a Fassman. Aquesta serà una de les produccions catalanes que s'estrenaran al certamen, com també 'La Xirgu' de Silvia Quer, sobre la relació de Margarita Xirgu i Federico García Lorca i Valle Inclán als anys 20; o 'Res no tornarà a ser com abans', adaptació de l'obra de teatre dirigida també per Carol López amb el mateix repartiment, sobre els secrets i les pors a fer-se adults en parella i els mecanismes de les relacions personals. 'Habitaciones cerradas' de Lluís Maria Güell, amb la igualadina Diana Gómez al repartiment, es podrà veure al Zoom després que l'estrenés TVE.
Un dels punts forts del Zoom és que la majoria de projeccions compten amb la presència de part de l'equip, cosa que agraeix el públic però també els professionals. "Al cinema es pot tenir una resposta més propera del públic; a la televisió, la relació entre públic i professionals és molt més distant, no existeix tant aquesta connexió. I aquests últims valoren i agraeixen moltíssim el fet de poder conèixer de primera mà la reacció del públic al final de la projecció", explica Anna Cervera.
A banda dels equips de les pel·lícules, pel Zoom també passaran els dos premiats d'aquest any: el premi d'Honor és el divulgador de la música clàssica i l'òpera Ramon Gener, i el premi auguri Sita Murt, l'actriu Alba Ribas, que ara és als cinemes amb 'El cadáver de Anna Fritz'. El protagonista de 'Merlí', Francesc Orella, serà també a Igualada acompanyat de part dels actors que interpreten als seus alumnes i de l'equip de la ficció de TV3 presentant un capítol inèdit de la sèrie.
Pel·lícules, telefilms, sèries i websèries
Quan va presentar al Zoom 'Un berenar a Ginebra' fa un parell d'anys, Ventura Pons va explicar que l'havia rodada "com si fos una pel·lícula": "pel tipus de finançament que té, a Catalunya la primera pantalla serà la televisió enlloc de ser l'última". D'altra banda, Joaquim Oristrell, a banda de presentar el telefilm 'Fassman' també serà al Zoom amb la websèrie 'Coworking'; l'holandès Michiel ten Horn, que presenta el telefilm 'Peter Pan Man', va estrenar aquest estiu 'Eva van End' als nostres cinemes; i el manresà David Victori participa al certamen igualadí amb 'Zero' en la categoria websèrie, després de guanyar al Festival de Sitges un premi a la categoria de curtmetratge.
Les fronteres entre els formats s'estan difuminant i han anat evolucionant amb el temps, com la valoració de la ficció televisiva com a producte cultural. Anna Cervera recorda que "l'any 2003, el primer del Zoom, tot això estava molt marcat. No hi havia crítics de ficció televisiva i els crítics de cinema professionals que estaven als mitjans no volien saber res dels telefilms perquè 'no era cinema'". "Per sort, la ficció televisiva ha arribat a uns nivells en què tot això s'ha diluït i ara és un territori on tu fas una ficció i pots emetre-la a molts canals de distribució", apunta Cervera.
El Zoom Festival fa anys que també aposta per les websèries i l'any passat va engegar a Barcelona un Showcase de pilots de ficció conjuntament amb els responsables de la revista Serielizados. "És una aposta pel talent jove, per les plataformes educatives que estan fent produccions", explica la directora executiva del Zoom. Els guanyadors de l'any passat van ser els primers a emetre's al nou programa 'Tube d'assaig' de Barcelona Televisió, i un d'ells, 'El mort viu', ha acabat rebent el premi Ondas a la millor ficció emesa per internet. "És talent que no només hem reconegut nosaltres, i això ens honora", diu Cervera.
Programació del Zoom Festival 2015
Entrades del Zoom Festival
Com arribar al Zoom