salts d’aigua de Cabrera d’Anoia

Foto: 

Surtdecasa

De ruta pels salts d’aigua de Cabrera d’Anoia

Quatre meravelles que la naturalesa ens regala
Marta Carles
,
29/03/2017
Entorn
Us proposem una ruta per descobrir un conjunt de salts d’aigua no gaire coneguts i que són una petita meravella. Parlem dels Salts de Cabrera d’Anoia. Durant anys les aigües han treballat ininterrompudament esculpint el terreny i el resultat són uns salts de gran bellesa, que potser costen de trobar, però que val la pena calçar-se les xiruques per descobrir-los. Avui sortim de casa per anar de ruta pels Salts d’aigua de Cabrera d’Anoia.

És una ruta que transcorre per la regió situada al sud-est de la comarca de l'Anoia, anomenada Valls de l'Anoia, en un sector declarat Espai Natural Protegit. L'interès paisatgístic de les Valls de l'Anoia el trobem en els contrastos dels boscos mediterranis, conreus de vinya i cereals, que conviuen amb la frescor i la frondositat de la vegetació propera a l'aigua, allà on brollen els torrents i els salts.

Per començar la ruta hem de situar-nos al municipi de Cabrera d'Anoia, concretament al seu nucli de Canaletes on aparquem el cotxe. Deixem el nucli enrere seguint la pista asfaltada que passa per la masia de La Bleda. Allà agafem el camí de terra i iniciem el recorregut per descobrir amagats entre pinedes, alzinars, avellaners i una vegetació frondosa, les quatre meravelles d’aquesta ruta. Cada salt d’aigua s’anomena segons les seves característiques i els anirem trobant en aquest ordre:


Salt d’aigua i cova dels Capellans

És el primer de la ruta i el que queda més apartat de la resta. Hi arribem després de baixar fins al torrent del Canaletes. Si el salt és espectacular, el què veiem al costat mateix encara ho és més: ens referim a una curiosa balma on hi ha la cova dels Capellans. És petita, però té racons de gran bellesa, i en el seu interior (recomanem portar una llanterna) s’acumulen importants dipòsits de tova calcària.
 


Salt d’aigua del Cargol

Retrocedim una mica i retornem al camí inicial per agafar una pista a l’altra banda del camí. Ens endinsem a l’obaga del Serrat de la Teia on la vegetació és més densa, i el recorregut cada vegada es més bonic i interessant de descobrir. Seguint el camí arribem a la part superior del Salt del Cargol. Per veure’l des de baix, hem de baixar a la clotada amb l'ajuda de cordes que ja trobem fermades al terra. El camí es fa bé tot i que un rierol hi circula pel mig. Arribem a la part de baix del Salt del Cargol, des d’on veiem com l’aigua cau per una mena de tirabuixó, d’aquí el nom de cargol. L’aigua que baixa forma una petita bassa al caure al terra.
 


Salt d’aigua dels Cucs

Seguim per la clotada, però passem de la riera de la Bleda al torrent de la Font Fresca de la Cremada i arribem al Salt dels Cucs. Aquí podem fer una parada, descansar una mica, i sobretot gaudir de l’entorn, de la vegetació, de la calma i del soroll de l’aigua que cau suaument del salt.
 


Salt d’aigua la Mala Dona

Arrenquem de nou la ruta cap al Salt de la Mala Dona, el darrer del recorregut. Per arribar-hi haurem de sortir de la clotada fent una pujada pronunciada on potser ens haurem d’ajudar d’alguna branca. Un cop dalt, seguim el camí i per arribar al salt haurem de seguir un petit corriol i fer una baixada sense gaire dificultat. El nom d’aquest salt es deu, segons les males llengües, a una dona que va tirar el seu home per aquí.

Per tornar al punt de sortida, tirem una mica enrere, i en poc més d’un quart d’hora ja som de nou al nucli de Canaletes on hem aparcat el cotxe.

El recorregut dels Salts d’aigua de Cabrera d’Anoia té uns 8 quilòmetres, comença i acaba al mateix punt, és de dificultat baixa-mitjana, i es tarda unes 3-4 hores aproximadament. Per realitzar aquesta ruta recomanem seguir un GPS, ja que en alguns punts hi manca senyalització.

Per acabar la ruta
Després de gaudir d’aquestes quatre meravelles que ens regala la natura proposem recuperar forces degustant els plats de cuina tradicional catalana que serveixen en els diferents restaurants de Cabrera d’Anoia. I si encara queden forces, recomanem una visita als cellers de Can Feixes i Mas del Claver, dues finques amb una important tradició familiar vitivinícola al darrera que es remunta als s.XIV i XVI respectivament. Vins i caves selectes, elaborats amb raïm de les pròpies vinyes, al mateix celler, i en petites produccions.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar