,
04/02/2016
Creativitat
Family Bear
Foto:
abeautifulmess.com

Dijous Gras!

El Carnaval és una setmana que es caracteritza per ser un moment de transgressions desenfrenades, per la sàtira política, pels enfrontaments festius, per les desfilades de comparses i rues plenes de gent disfressada, per les mascarades i per tot tipus d’altres inversions dels papers socials, moments de revolta controlada en què el món es posa momentàniament de cap per avall.

Des de l'antiguitat en nombroses cultures s'han fet màscares per a activitats rituals, cerimonials i lúdiques, utilitzant diverses tècniques per a la seva creació com la talla, l’entapissat i modelatge.

El paper maixé s’utilitza per a modelatge d’objectes decoratius, i és una de les tècniques més usades per fer mascares originals. Us ve de gust fer-ne una de ben original?

Podem fer-les amb bases com cartó, plastilina, teles metàl·liques o amb la nostra cara (sempre que la protegeixis amb paper film, plàstic o quelcom que sigui impermeable)

 

N’hi ha de molt vistoses, com aquestes, i són molt fàcils de fer. Se que anem una mica justos però la cola s'asseca ràpid i per al cap de setmana segur que les tindreu fetes! Només necessitareu:

- Trossos de paper de diari

- Aigua i cola

- Pinzells

- Plastilina, cartó o qualsevol suport per fer la forma.

- Pintures acríliques (no aiguades)

- Adorns: purpurina, lluentons, tul, plomes...

Preparar esbós. Dibuixa l'esbós de la teva màscara o antifaç a mida real en una cartolina, marcant el contorn dels ulls, el nas, la boca ...

Motlle. Construirem un motlle amb la plastilina, cartó o el vostre rostre, depenent del que vulgueu fer. Doneu-li forma, per tapar tota la cara (màscara) o només la zona dels ulls (antifaç). Enfonsa els dits al lloc exacte on queden els teus ulls i la boca per després fer els forats. Si vols fer alguna protuberància, ara és el moment de preparar-la, alguna banya, pòmuls grossos... tot això, quan hi apliquem el paper maixé, li acabarem de donar la forma desitjada.

* Si vols fer una màscara sencera, pots utilitzar com a motlle un globus gros i enganxes els trossos de cartó per fer el nas, orelles boca...

Barreja d'aigua i cola. En un envàs barreja aigua i cola en una proporció de 3/4 parts de cola 1/4 d'aigua perquè quedi una consistència espessa. Podeu utilitzar cola blanca o cola d’empaperar que venen en qualsevol establiment de bricolatge o pintura.

Paper maixé. Amb un pinzell s'aplica la barreja de cola-aigua en cada tira de paper de diari i sobre la superfície de la màscara. Vés enganxant tots els trossos a sobre, estrenyent i ajustant amb els dits de manera que tots els plecs quedin ben coberts.

Fes diverses capes de paper perquè sigui una màscara final serà resistent. Com més capes, més dura serà. Deixa-ho assecant fins que s'endureixi.

Pintar la base. Un cop assecat el paper maixé anem a pintar-la al teu gust amb pintures acríliques no aigualides. El millor és utilitzar un to més clar com a base, per exemple, blanc estil venecià, i fer ombres en les esquerdes de front, ulls, galtes, nas ... per un efecte més realista. Amb els volums que hi hàgim fet i la pintura que utilitzem, ens donarà l’efecte realista de la màscara. Després, deixa assecar la pintura.

Si has utilitzat plastilina, un cop la pintura estigui ben seca, retira amb molt de compte de la part posterior de la màscara.

Ja veieu que no és gaire difícil! Qui més qui menys n’ha fet a l’escola, a l’esplai o a casa, ara, toca practicar amb la família i els amics. Us imagineu la família os, les guineus, cavalls o ocells amb cos de persona? Doncs ara les podeu fer vosaltres!

Sigue el tablero Paper Maixé de Pedra Paper Tisora en Pinterest.

 

Bon carnestoltes! :)

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

El meu nom és Sònia i una de les meves passions són els treballs manuals i el bricolatge. 'Pedra, paper i tisora' parla, doncs, d’això. Com, a través de diferents materials, tant reutilitzables com nous, podem crear coses boniques per regalar o per decorar casa nostra. Tant si ets súper maldestra o ets manetes de mena, espero que en aquest blog trobis la inspiració i els recursos necessaris per despertar la teva creativitat!

 

27/02/2017
Si, per què no, la cinta adhesiva, ja sigui aïllant, de pintor, vinílica o de washi tape, pot tenir molts i molts altres usos a banda de salvaguardar els marcs de les portes quan pintem o els cables pelats d'una làmpada.
09/01/2017
Cansat dels propòsits d'any nou? Viatjar més, el clàssic "deixar de fumar", trobar una altra feina, perdre pes, aprendre una llengua ... Al Gener sempre ens proposem un tou de metes que al cap de l'any no hem complert, però i si....
11/10/2016
Torna Octubre i torna la Fira de Santa Teresa de El Vendrell. Aquest any amb novetats substancials! I és que aquesta edició inclou una zona Handmade a la Pl Nova.
29/08/2016
Avui dia, a la xarxa, podem trobar pàgines i pàgines de contingut "handmade", fet a mà.
16/06/2016
Tornem a ser Juny i comença el bon temps, les nits a la terrassa , els passejos per la platja, les revetlles i els petards els dies previs a Sant Joan i Sant Pere!!!
14/05/2016
Al rosa, l’amor s’hi posa, al lila l’amor s’hi enfila, al verd, l’amor s’hi perd.... i així podríem seguir amb  tot el pantone de colors.
07/04/2016
Com aquella cançó de Mazoni, “se’m moren les plantes” començo el mes d’Abril!! No us ha passat mai que comenceu la primavera amb ganes de plantar i replantar flors, plantes aromàtiques, rosers...