Dijous Gras!

04/02/2016
Family Bear
abeautifulmess.com
Foto:

El Carnaval és una setmana que es caracteritza per ser un moment de transgressions desenfrenades, per la sàtira política, pels enfrontaments festius, per les desfilades de comparses i rues plenes de gent disfressada, per les mascarades i per tot tipus d’altres inversions dels papers socials, moments de revolta controlada en què el món es posa momentàniament de cap per avall.

Des de l'antiguitat en nombroses cultures s'han fet màscares per a activitats rituals, cerimonials i lúdiques, utilitzant diverses tècniques per a la seva creació com la talla, l’entapissat i modelatge.

El paper maixé s’utilitza per a modelatge d’objectes decoratius, i és una de les tècniques més usades per fer mascares originals. Us ve de gust fer-ne una de ben original?

Podem fer-les amb bases com cartó, plastilina, teles metàl·liques o amb la nostra cara (sempre que la protegeixis amb paper film, plàstic o quelcom que sigui impermeable)

 

N’hi ha de molt vistoses, com aquestes, i són molt fàcils de fer. Se que anem una mica justos però la cola s'asseca ràpid i per al cap de setmana segur que les tindreu fetes! Només necessitareu:

- Trossos de paper de diari

- Aigua i cola

- Pinzells

- Plastilina, cartó o qualsevol suport per fer la forma.

- Pintures acríliques (no aiguades)

- Adorns: purpurina, lluentons, tul, plomes...

Preparar esbós. Dibuixa l'esbós de la teva màscara o antifaç a mida real en una cartolina, marcant el contorn dels ulls, el nas, la boca ...

Motlle. Construirem un motlle amb la plastilina, cartó o el vostre rostre, depenent del que vulgueu fer. Doneu-li forma, per tapar tota la cara (màscara) o només la zona dels ulls (antifaç). Enfonsa els dits al lloc exacte on queden els teus ulls i la boca per després fer els forats. Si vols fer alguna protuberància, ara és el moment de preparar-la, alguna banya, pòmuls grossos... tot això, quan hi apliquem el paper maixé, li acabarem de donar la forma desitjada.

* Si vols fer una màscara sencera, pots utilitzar com a motlle un globus gros i enganxes els trossos de cartó per fer el nas, orelles boca...

Barreja d'aigua i cola. En un envàs barreja aigua i cola en una proporció de 3/4 parts de cola 1/4 d'aigua perquè quedi una consistència espessa. Podeu utilitzar cola blanca o cola d’empaperar que venen en qualsevol establiment de bricolatge o pintura.

Paper maixé. Amb un pinzell s'aplica la barreja de cola-aigua en cada tira de paper de diari i sobre la superfície de la màscara. Vés enganxant tots els trossos a sobre, estrenyent i ajustant amb els dits de manera que tots els plecs quedin ben coberts.

Fes diverses capes de paper perquè sigui una màscara final serà resistent. Com més capes, més dura serà. Deixa-ho assecant fins que s'endureixi.

Pintar la base. Un cop assecat el paper maixé anem a pintar-la al teu gust amb pintures acríliques no aigualides. El millor és utilitzar un to més clar com a base, per exemple, blanc estil venecià, i fer ombres en les esquerdes de front, ulls, galtes, nas ... per un efecte més realista. Amb els volums que hi hàgim fet i la pintura que utilitzem, ens donarà l’efecte realista de la màscara. Després, deixa assecar la pintura.

Si has utilitzat plastilina, un cop la pintura estigui ben seca, retira amb molt de compte de la part posterior de la màscara.

Ja veieu que no és gaire difícil! Qui més qui menys n’ha fet a l’escola, a l’esplai o a casa, ara, toca practicar amb la família i els amics. Us imagineu la família os, les guineus, cavalls o ocells amb cos de persona? Doncs ara les podeu fer vosaltres!

Sigue el tablero Paper Maixé de Pedra Paper Tisora en Pinterest.

 

Bon carnestoltes! :)

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.