,
01/04/2013
Menjar

BUNYOLS, “molt aptes”: sense gluten i amb agave en lloc de sucre i fructosa

És cert que ara ja ha passat el moment de menjar bunyols, que segurament n’heu estat menjant els últims dies i que, a més, heu quedat ben tips de tants dinars familiars i mones de Pasqua. Però fins fa pocs dies no vaig tenir temps d’atrevir-me a fer bunyols. Un cop més, hem cuinat sense gluten, amb agave en lloc de sucre i fructosa, i amb l’opció de fer-los amb llet sense lactosa: com de costum.

Així que sense més contemplacions, a continuació us explico la recepta de bunyols que hem fet a casa i que van fer llepar-se els dits a petits i grans.

 

Per la massa dels bunyols:

  • 80 ml d’aigua
  • 30 gr de margarina sense gluten
  • 40 grans de llet (si ho preferiu, sense lactosa)
  • un polsim de sal (al gust del consumidor; no ho fa salat, però potencia el gust)
  • 80 gr de Maizena tamisada
  • 1 sobre de llevat sense gluten
  • 2 ous

 

Pas a pas:

  1. Posar a un cassó: l’aigua, la mantega, la sal i la llet
  2. Quan la mescla arrenqui el bull apaguem el foc i hi afegim la Maizena tamisada, el llevat i ho barregem. Tot molt de pressa.
  3. Afegim els ous d’un en un i ho barregem amb una cullera de fusta. Haurem de tenir una mica de paciència per tal que quedi ben barrejat.
  4. Posem la paella amb oli al foc i quan ja és calent podrem passar a l’última etapa.
  5. Amb l’ajuda de dues culleretes anem fent boletes i posant-les a fregir. També ho podem fer amb una màniga pastissera. Hem d’estar alerta i girar els bunyols aviat per tal que no es cremin. 

Per la crema:

  • ½ de llet (si ho preferiu, sense lactosa)
  • 20ml de llet, un rajet de llet
  • 4 rovells d’ou
  • 40-50 gramsd’Agave en pols (o 25 de sucre)
  • 25 grams de Maizena
  • un tros de pell de llimona
  • 1 canonet de canyella lligada

 

Pas a pas:

  1. Posar a un cassó al foc: la llet, la pell de llimona i la canyella. No cal que arribi a bullir, només ho hem de deixar escalfar per tal d’aromatitzar la llet.
  2. Mentrestant barregem els rovells d’ou, l’agave, la Maizena i un rajet de llet.
  3. Traiem la pell de llimona del cassó i hi afegim la mescla dels rovells amb l’agave, la maizena i la mica de llet.
  4. Ara ho hem d’anar remenant amb una cullera de fusta, no podem parar gins que la canyella s’enfonsi. Tal i com ens va ensenyar l’àvia Feliça, això quan la canyella s’enfonsa vol dir que la crema ja està llesta.
  5. Daixem refredar una mica la crema i omplim la mànega pastissera que ens anirà molt bé per tal d’omplir els bunyols. 

Si bé potser no els feu enguany, ja teniu la recepta pel 2014!

Fins la propera. 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

La Marta Masqué és una jove llicenciada en Periodisme, gran aficionada de la cuina i la fotografia. Havent-li detectat celiaquia als 24 va veure la necessitat d'endinsar-se en la cuina i poder adaptar qualsevol recepta sense gluten. Aquest blog esdevindrà un receptari adaptat per a totes aquelles persones que poden tenir intol•leràncies al gluten, la llet, la fructosa, els fruits secs, diabètics, etc.

02/01/2021
9 canelons es va menjar el meu germà. Ah, i de segon, pollastre farcit amb prunes, i de postres algun torró i tot! 
17/07/2014
Després de força, massa, dies sense publicar-vos cap recepta he de dir que l’espera ha valgut la pena. Això de casar-se m’ha robat més temps del previst, però a canvi torno amb una Thermomix i un munt de receptes i idees per anar provant!
06/03/2014
  Hola de nou! Ja sé que és temps d'operació bikini i que els dolços no ens acaben de convèncer, però aquest és un dels més lights i saludables que he fet fins ara. 
19/02/2014
Per festes de Nadal el meu germà gran es va presentar a casa amb kilos i kilos de llimones del seu jardí… moltes llimones, moltíssimes! Entre la meva mare, una de les meves cunyades i jo ens les vàrem repartir, però...
18/02/2014
Aquesta recepta la vaig treure del portal CuinaRDiari  i la vaig adaptar  substituint la farina de blat per la mateixa i el s
12/01/2014
Aquestes festes de Nadal han estat, com sempre i per a tots, plenes de menjar. I, amb una mica de sort, menjar del bo que no acostumes a cuinar i/o menjar els dies de cada dia.
29/09/2013
  La mare ha fet 66 anyets, rodons, eh? I, com ja va sent tradició, he portat les postres.