,
01/03/2013
Menjar

Cua de Rap amb patates i salsa de calçots

Siguis d’on siguis, del Penedès, de la plana de Vic, del Vallès... ara és aquella època de l’any en què els amics proposen calçotades com a excusa perfecte per passar un diumenge diferent. Sense haver de caure en les rutinàries nits de dissabte per tal de passar una estona junts.

Amb l’excusa de preparar una calçotada, vaig aconseguir que la padrina em xivés la seva recepta per fer la salsa de calçots. A ella li queda boníssima, i tenia constància que, normalment, deixava algun truc amagat... Però tinc fe de què a mi me l’ha dit sense secrets. Ei, però no us penseu que ara us la xivaré, eh?! No...

El que si que faré serà un comentari útil per a celíacs: la salsa de calçots no porta gluten. N si es fa seguint la recepta autèntica que no porta ni una engrona de pa. Ara bé, com que la base de la salsa és l’ametlla, i ja sabem que va cara, hi ha molta gent que hi afegeix una mica de pa per així omplir i estalviar. És cert que és un truc útil per a les calçotades multitudinàries... però no ho és a per als qui som intol·lerants al gluten.

A més de la salsa que podem fer a casa, també la podem comprar feta. No és que vulgui fer publicitat, però si puc facilitar informació: millor. La salsa de calçots Ferrer, és boníssima. Està feta de tomàquet, oli d´oliva, oli vegetal, aigua, ametlles, vinagre, espècies, sal, all i estabilitzant: goma xantana.

Doncs bé, vaig comprar la salsa i, amb la inspiració del programa Cuines de TV3, vaig decidir-me per fer un invent dels meus: Cua de rap amb patates i salsa de calçots. Ens en vàrem llepar els dits!

 

Ingredients per a dues persones:

  • 1 cua de rap
  • 4 patates vermelles grans
  • 1 ceba de figueres
  • 2 grans d’all
  • salsa de calçots

 

Pas a pas:

  1. Triturem l’all i el posem amb oli a la cassola, que enrosseixi a foc lent.
  2. Hi posem el rap a foc més fort perquè quedi marcat per les dues bandes. Després baixem el foc i que es vagi coent.
  3. Tallem les patates esqueixades. És a dir, sense tallar-les els trossos sencers amb el ganivet, sinó com si les trenquéssim. D’aquesta deixaran anar el midó i es couran millor. I les posem dins de l’estoig de vapor de Lékué.
  4. Tallem la ceba ben petita I l’afegim amb les patates a l’estoig, hi tirem un raig d’oli i sal, ho remanem i ho posem al microones durant tres minuts i mig.
  5. Afegim les patates i la ceba a la cassola. Anem movent la cassola com si ho féssim al pil-pil (agafant la cassola per les nanses i saccejant-la laterlament i suaument). Si cal, hi podem afegir una mica d’aigua perquè es coguin més bé les patates. Però, la idea per la qual les hem passat pel Lékué, era per estalviar aquest pas i que quedessin més suaus de gust.
  6. Finalment, hi afegim de la salsa de calçots, la quantitat pot variar segons el gust de cadascú. Ho deixem que s’acabi de coure a foc lent... i llestos!

 

A nosaltres ens va agradar molt, espero que ho assaboriu!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

La Marta Masqué és una jove llicenciada en Periodisme, gran aficionada de la cuina i la fotografia. Havent-li detectat celiaquia als 24 va veure la necessitat d'endinsar-se en la cuina i poder adaptar qualsevol recepta sense gluten. Aquest blog esdevindrà un receptari adaptat per a totes aquelles persones que poden tenir intol•leràncies al gluten, la llet, la fructosa, els fruits secs, diabètics, etc.

02/01/2021
9 canelons es va menjar el meu germà. Ah, i de segon, pollastre farcit amb prunes, i de postres algun torró i tot! 
17/07/2014
Després de força, massa, dies sense publicar-vos cap recepta he de dir que l’espera ha valgut la pena. Això de casar-se m’ha robat més temps del previst, però a canvi torno amb una Thermomix i un munt de receptes i idees per anar provant!
06/03/2014
  Hola de nou! Ja sé que és temps d'operació bikini i que els dolços no ens acaben de convèncer, però aquest és un dels més lights i saludables que he fet fins ara. 
19/02/2014
Per festes de Nadal el meu germà gran es va presentar a casa amb kilos i kilos de llimones del seu jardí… moltes llimones, moltíssimes! Entre la meva mare, una de les meves cunyades i jo ens les vàrem repartir, però...
18/02/2014
Aquesta recepta la vaig treure del portal CuinaRDiari  i la vaig adaptar  substituint la farina de blat per la mateixa i el s
12/01/2014
Aquestes festes de Nadal han estat, com sempre i per a tots, plenes de menjar. I, amb una mica de sort, menjar del bo que no acostumes a cuinar i/o menjar els dies de cada dia.
29/09/2013
  La mare ha fet 66 anyets, rodons, eh? I, com ja va sent tradició, he portat les postres.