,
09/12/2012
Menjar

Parlem de conserves i Codonys

Enguany, a casa, hem viscut tardor de bolets. Com molts de vosaltres, imagino. Més d’un dia amics i familiars ens en regalaven, i quan no, els compravem a bon preu. Nosaltres, no hem tingut l’oportunitat d’anar-ne a buscar.

Tanmateix, sí que hem tingut tems per fer conserves. Les fortes ventades del novembre van fer caure abans d’hora molts fruits dels arbres i, en conseqüència, els nostres familiars ens han omplert la nevera a tongades: uns de pomes i els altres de codonys.

Com a recent independitzada i aprenent de cuina, tenia davant meu el repte de seguir la tradició familiar d’omplir l’armari de pots de conserva per passar l’hivern. Forma part de la cultura d’evitar els productes químics amb els quals s’omplen la majoria de conserves de supermercat.

Avui agafarem els codonys. Aquest dolç vermellós que acompanyat d’un bon formatge i d’un bon vi ens permet asseborir dolçament el plaer del menjar senzill i bo.

Us he d’avançar que, en aquest blog, farem una variació de les receptes de sempre. La idea, d’ara en endavant, és apostar per una dieta tan sana com sigui possible i apta per a tots els públics: diabètics, celíacs, intol•lerants a la lactosa, a la fructosa, als fruits secs, etc.

Dit això, la majoria de codonyat que trobem al supermercat, així com la majoria de receptes indiquen que per a fer codonyat, les proporcions de sucre i de codony son les mateixes: 1/1.

Primer ho volia intentar de fer amb stevia, un edulcorant natural que s’està posant de moda i que he de dir que de moment m’ha satisfet. Però el desconeixament de com tractar l’stevia em va fer apostar pel sucre blanc, tot i que reduint-ne la quantitat: 750 grams de codony per només 175 de sucre.

El procés és llarg, però val la pena. A més, el codonyat es diu que aguanta en bon estat durant un any. Ara bé, seguint els consells de la Padrina: jo l’he congelat.

Aquí teniu els ingredients.

7 codonys
150 grams de sucre
3 gots d’aigua

Pas a pas:

Cal netejar molt bé els codonys
Els posem a bullir durant 20 minuts. Per saber que estan cuits podem fer servir la mateixa estratègia que amb les patates: punxar amb un palillo i comprobar que rellisca sol.
Els treiem de l’aigua, els deixem refredar una mica, els pelem i en treiem el cor.
Aleshores és el moment de pesar-los i decidir les quantitats. En el meu cas pesaven 750 grams.
Els triturem amb el minipimer i ho evoquem a la cassola juntament amb el sucre i un got d’aigua.
Durant una hora haurem d’anar-ho remenant i, si cal, hi afegirem una mica més d’aigua.
Quan veiguem que ha canviat el color i s’ha espessit voldrà dir que està llest per envasar !!

Espero que us agradi i, fins la propera !!!
 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

La Marta Masqué és una jove llicenciada en Periodisme, gran aficionada de la cuina i la fotografia. Havent-li detectat celiaquia als 24 va veure la necessitat d'endinsar-se en la cuina i poder adaptar qualsevol recepta sense gluten. Aquest blog esdevindrà un receptari adaptat per a totes aquelles persones que poden tenir intol•leràncies al gluten, la llet, la fructosa, els fruits secs, diabètics, etc.

02/01/2021
9 canelons es va menjar el meu germà. Ah, i de segon, pollastre farcit amb prunes, i de postres algun torró i tot! 
17/07/2014
Després de força, massa, dies sense publicar-vos cap recepta he de dir que l’espera ha valgut la pena. Això de casar-se m’ha robat més temps del previst, però a canvi torno amb una Thermomix i un munt de receptes i idees per anar provant!
06/03/2014
  Hola de nou! Ja sé que és temps d'operació bikini i que els dolços no ens acaben de convèncer, però aquest és un dels més lights i saludables que he fet fins ara. 
19/02/2014
Per festes de Nadal el meu germà gran es va presentar a casa amb kilos i kilos de llimones del seu jardí… moltes llimones, moltíssimes! Entre la meva mare, una de les meves cunyades i jo ens les vàrem repartir, però...
18/02/2014
Aquesta recepta la vaig treure del portal CuinaRDiari  i la vaig adaptar  substituint la farina de blat per la mateixa i el s
12/01/2014
Aquestes festes de Nadal han estat, com sempre i per a tots, plenes de menjar. I, amb una mica de sort, menjar del bo que no acostumes a cuinar i/o menjar els dies de cada dia.
29/09/2013
  La mare ha fet 66 anyets, rodons, eh? I, com ja va sent tradició, he portat les postres.