La música torna a Rialp

Foto: 

Cedida

Festival de Música de la Vila de Rialp, l’ànima de la música

Músics de nivell internacional interpretaran al XVII Festival de Música de la Vila de Rialp
Laia Singla
,
26/07/2017
Música
Durant els mesos de juliol, agost i setembre, tindrà lloc el XVII Festival de Música de la Vila de Rialp, un dels festivals amb més trajectòria i qualitat interpretativa dels Pirineus

El passat dia 13 de juliol, a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, se celebrava el primer dels deu concerts del Festival de Música de la Vila de Rialp, amb l'actuació del 'Quartet Mar del Plata'. Era el tret de sortida, per dissetè any, d'un dels màxims exponents del panorama cultural de les terres de Lleida i una de les propostes musicals més rellevants en l'àmbit nacional. El festival té la doble vessant de difusió de la música com a element de transmissió de cultura, i de donar a conèixer l'entorn cultural i natural de Rialp.

El programa de concerts i activitats paral·leles, ens acosta a la diversitat de gèneres, però especialment a un alt nivell interpretatiu. Bona mostra d'això, és la celebració del III Concurs Internacional de Piano Romàntic Antic Mario Calado, que té a més, la peculiaritat de posar a disposició dels participants quatre piano fortes del s. XIX gràcies a la cessió per al Festival que en fan els seus propietaris, Josep Sabarich (ERARD 1890 i PLEYEL 1843) i Gian Maria Bonino (BROADWOOD 1845, BOISSELOT 1849).

El concurs se celebrarà entre els dies 6 i 9 de setembre amb participants i jurat d'arreu del món, i amb un total de 10.000 € en premis, repartits entre guanyador absolut, 1r i 2n premi, premi especial per intèrpret i premi votació del públic. Les audicions per decidir els finalistes són públiques, a un preu de 5 € per sessió, i el concert final amb els guanyadors serà la nit del dia 9 de setembre. Una ocasió única per escoltar la sonoritat única dels piano fortes, i gaudir del virtuosisme dels participants.

El marc escollit per la majoria de concerts del Festival és l'Església Parroquial de Rialp, un edifici de notables dimensions, constituït per una ampla nau, amb capçalera rectangular orientada al nord-oest i coberta per una volta de tambor que forma una petxina. La porta d'accés està situada als peus de l'església. Presenta un arc de mig punt, la flanquegen pilastres i la corona un frontó partit. El campanar s'aixeca a ponent i és de planta quadrada en la base, octogonal en la part superior i la remata un cuculla de llicorella. A banda de ser una bona mostra d'arquitectura pirinenca, es dóna la circumstància que té una magnífica acústica que permet gaudir de la bona música del Festival.

 

Pel seu escenari hi passaran intèrprets de fama internacional com Merel Quartet, que aniran acompanyats del pianista Daniel Blanch; el pianista Ignacio Henderson; l'Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio; el duet format pel piano d'Edoardo Torbianelli i l'oboè de José Manuel González; el Quartet Casals; el violinista Jesús Reina; el pianista i compositor Antoni Tolmos; Les Petits Chanteurs de Saint-Marc; i talents més propers i reveladors com el duet de viola i piano format per Núria Gorchs i Montserrat Sala. El concert número tretze, a càrrec de la formació Arcàtia i Claudi Arimany, tindrà lloc a la residència Germans Farrero i serà gratuït. Al Festival de Música de la Vila de Rialp també s'han organitzat diverses activitats paral·leles, encarades a difondre la cultura, ja que totes elles són gratuïtes. La conferència de Josep Maria Llevot sobre 'El segle dels dissenyadors', l'exposició dels models d'alta costura de Pedro Rodríguez, o la projecció i posterior col·loqui de la pel·lícula 'Barcelona, abans que el temps ho esborri', són algunes mostres que Rialp planteja el festival com una forma de convertir la vila en un focus cultural del Sobirà.

Més informació: 

A

També et pot interessar