,
27/11/2015
Noves tecnologies
Gamificar és intentar convertir una informació en una opció més atractiva mitjançant el joc

Informar-te tot jugant

L’era de la infoxicació (la intoxicació per la gran quantitat d’informació existent) ha comportat la saturació informativa. Rebem informació de diferents mitjans i en qualsevol moment. És difícil que els usuaris puguin escollir quina informació els interessa d’aquella que no. Per això, molts mitjans aposten per la gamificació o ludificació dels continguts, convertir una informació en un joc amb el doble objectiu d’atraure lectors/oients/espectadors i diferenciar-se de la competència, com expliquen a la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Trobem exemples d’aquest jocs periodístiques a diferents mitjans, tot i que els Estats Units són els principals impulsors. Però també trobem d’altres exemples més propers:

  • Diari Ara.: el joc “Digue’m com parles i et diré d’on ets” o “El Recomanador de Sant Jordi”
  • Aplicació Foursquare: l'aplicació que dóna insígnies virtuals als usuaris que fan cehck-in a un cafè o restaurant de la xarxa social.  
  • Lloc de noticíes BuzzFeed
  • Aplicació Hootsuite: l’aplicació que permet administrar diferents perfils a xarxes socials ha creat un perfil d’ambaixadors que permet a les persones que en formen part guanyar insígnies i punts i aconseguir regals.

Segons un estudi de la Universitat de Columbia, hi ha tres mecanismes de jocs a les noticies:

  • Les medalles, els punts i premis
  • Els qüestionaris
  • Els newsgames

Però la creació d’aquests continguts en format de joc comporta molta dedicació, per això no comptem amb una implantació massiva. Dissenyar un joc per explicar una noticia requereix temps, diners i un equip format per diferents professionals especialistes. Com s’explica a la revista Capçalera, el model que s’imposa és el de les plantilles, que permet els periodistes publicar informació sense necessitat de saber programar, com fa BuzzFeed.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Lleidatana d’adopció i calafina de naixement, sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual i apassionada de la comunicació 2.0. Les xarxes socials són la meva perdició, així que aquí en parlarem i molt. Però sempre buscant una relació amb Ponent i amb les activitats que aquí s’hi desenvolupen. Espero rebre els vostres comentaris i propostes. Per cert, em dic Meritxell i sóc la meitat de MiM Comunicació

04/01/2021
Ara fa dos anys, vaig publicar en aquest blog, l'entrada Quins professionals haurien d'integrar un equip de 'social med
26/10/2020
L'entrada anterior explica la importància de comunicar ciència i els seus beneficis. Avui us proposo COM COMUNICAR CIÈNCIA. Podem utilitzar diferents canals, que són ben coneguts per tots nosaltres.
27/09/2020
Disculpeu-me per l’abandonament. Posposes l’activitat d’escriure el blog al cap de setmana, després a la següent setmana, el mes que ve... i finalment passa el temps i simplement, ho oblides.
21/01/2019
Quan una empresa aposta per una estratègia de 'social media' ha d'estar preparada i formada per un equip de professionals amb diferents perfils.
18/10/2018
Quines són les atraccions més visitades del món? En el rànquing dels 10 punts turístics més atractius de tots els continents no figuren ni la Torre Eiffel ni la gran Muralla Xinesa.
23/09/2018
El mes de setembre és el mes, juntament amb gener, de reprendre hàbits i bons propòsits. Un bon propòsit és mantenir les entrades del blog de manera periòdica. Entrades que puguin ser interessants i d'actualitat.
06/09/2017
Les notes de premsa són un mitjà de comunicació directe de les empreses, administracions i/o entitats amb els mitjans de comunicacions. Es tracta d'una eina utilitzada des de fa temps, però que encara té vigència.