Puig de la Balma

Foto: 

Cedida
El Puig de la Balma a Mura

Els 5 plans imprescindibles de tardor al Centre de Catalunya

Cinc propostes ideals per connectar amb la natura i conèixer el territori
Surtdecasa Centre
,
22/10/2019
Entorn
El Centre de Catalunya és un territori amb abundants rutes per fer a peu o en bicicleta que recorren boscos i muntanyes. Però també és una zona amb molts pobles amb encant, ermites i elements patrimonials per descorbrir i perdre-s’hi unes hores. La tardor és una època de l’any que ens permet gaudir de la natura i del nostre entorn d’una manera excepcional, és un bon moment per preparar excursions i descobrir el nostre territori. Per això a Surtdecasa us hem preparat cinc idees i propostes que creiem ideals per a fer-ho.

Cal Roio i Cal Costas a la riera de Carme | Foto: Anna Costa
1. Els Camins del Paper a l'Anoia
El paper ha estat fins avui un dels principals motors de l’economia de la comarca de l’Anoia. De fet, en tota la conca fluvial s’han documentat més de 40 molins paperers, i es té constància que al s.XVIII Capellades i el seu entorn era un dels centres paperers més importants de l’Estat, especialitzat en la fabricació de paper de barba i de fumar. Aquesta llarga tradició industrial ha deixat un important paisatge paperer que ara podem conèixer a través de les cinc rutes que conformen el projecte 'Els Camins del Paper', un projecte que uneix esport, natura i cultura.
> Més informació
 

El Puig de la Balma a Mura | Foto: Bages Turisme
2. Les masies, els molins i les Balmes de Mura
Des del municipi medieval de Mura (Bages) podem visitar i descobrir alguns dels secrets que amaga el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac. Es tracta d'un itinerari que ressegueix l'inici de l'antic camí que duu de Mura a Montserrat, passant per la Creu de la Vila, torrents, algun barranc i que ens permet visitar el Puig de la Balma. També s'arriba al Molí del Mig, un mas restaurat que data del s.XI, després de deixar enrere per un corriol en ziga-zaga codines, balmes i el torrent dels Codolosos. La ruta és senzilla, de baixa dificultat, circular, amb elements patrimonials naturals, industrials i etnogràfics. A més, el municipi de Mura ha estat equipat amb el Centre d'Interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, amb la qual cosa, tant abans com després de la visita hom pot iniciar-se amb aquest conjunt patrimonial català.
> Més informació
 

  • imatge de control 1per1

Un tram del recorregut del canal de la Sèquia | Foto: Parc de la Sèquia
3. Passeig pel canal medieval de la Sèquia
La Sèquia és el canal medieval (s.XIV) que ha permès el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari d’una bona part del Pla de Bages. Seguir el camí que voreja el seu recorregut, de 26 quilòmetres amb un desnivell mínim, constitueix una experiència veritablement memorable: temples, fortificacions, obres hidràuliques, masos i espais naturals transformats per l’aigua ens ajuden a entendre les arrels d’aquest territori d’interior, al cor de Catalunya.
> Més informació
 


4. Cinc miradors a la comarca de l'Anoia
Prepara les xiruques i posa-les a punt perquè us proposem els cinc millors miradors que hi ha a la comarca de l’Anoia. Cims i turons on val la pena enfilar-s’hi per no perdre’s les grans vistes que amaguen. Alguns ens faran agafar més gana que altres pel seu desnivell, però gairebé tots són de dificultat moderada, fàcil. Això sí, cal anar ben equipats de sabates i roba, agafar una cantimplora i sobretot no deixar-se la càmera de fotos. Les nostres cinc propostes són: el Puig de Sant Miquel a Rubió, La Tossa de Santa Margarida de Montbui, el Puig Aguilera a Òdena, l'Agulla Grossa i el Grony de Miralles a la Serra de Miralles, i el Puig Castellar a la Serra d'Ancosa.
> Més informació
 

L'ermita de Sant Salvador de les Espases | Foto: Turisme Olesa de Montserrat
5. El camí a Sant Salvador de les Espases des d'Olesa de Montserrat
El camí cap a Sant Salvador de les Espases és una de les rutes més populars entre els habitants d’Olesa de Montserrat i altres municipis propers, però encara passa desapercebuda per a molts amants de la muntanya de fora d’aquesta zona. Les impressionants vistes del massís de Montserrat que es poden apreciar des del cim on es troba l’ermita o des d’altres punts del recorregut valen la pena per fer una aturada en aquesta zona plena d’història.
> Més informació

 

A

També et pot interessar