Migjorn, Casa de Naixements a Sant Vicenç de Castellet

Foto: 

Cedida

Adela Atero: “En un part medicalitzat molts dels passos seguits estan contraindicats per la mateixa OMS”

La demanda de parts naturals a Catalunya s'incrementa any rere any
Albert Compte Riba
,
10/05/2017
Família
Fa 17 anys que la cooperativa Migjorn, Casa de naixements, fundada per la ginecòloga Montserrat Catalán i la llevadora Àngels Flor dóna assistència a mares i parelles que cerquen viure un part no medicalitzat en l'entorn proper de la mateixa llar o bé, assistits a la casa de naixements. Apartats del ritme hospitalari d'un part medicalitzat, el qual segons ens comenten, en molts casos encadena una cascada d'intervencions innecessàries i que pot derivar en actuacions quirúrgiques, els parts naturals són assistits seguint el ritme de cada dona i cada nadó, amb el mínim d'intervencions possibles, donant marge perquè el desenvolupament biològic hormonal de cada dona es desenvolupi per si sol i per fer de la vivència de donar a llum, una experiència el màxim de conscient possible per a la mare, el pare i el nadó. Parlem amb l'Adela Atero (Lleida, 1960), llevadora del centre i que just ha assistit un part la nit passada.
“Una dona ha d'estar en posició vertical i tenir llibertat de moviments, d'acord amb la demanda de la dinàmica del part”

- Aquesta nit l'has passat assistint un part.
Sí, ha anat molt bé. Aquesta dona passava pel seu segon embaràs. El primer el va tenir per cessària, a un hospital i aquesta vegada ha provat un part assistit sense tanta medicalització. Ha estat un part natural molt bonic.

- Les dones que us contacten busquen tenir el primer fill o ja en tenen un i cerquen un tipus de part diferent?
Depèn. Moltes dones estan embarassades del primer fill. Algunes ens han conegut en fires, a través de terceres persones, informant-se a la web. Altres, com el part d'aquesta nit passada, vénen pel seu segon o tercer fill, després d'haver patit una experiència traumàtica durant un part a l'hospital.

- Una experiència traumàtica?
Sí, si la dona s’ha sentit desplaçada, sense possibilitat d'escollir, amb un tracte fred, patint intervencions que poden ser qüestionades i que no recomana la pròpia evidència científica. Cada naixement té el seu propi ritme, però la infraestructura d'un hospital ha sotmès aquest ritme a una mecànica dels protocols.

Espai per als parts a Migjorn, Casa de Naixements | Font: Migjorn

- Per exemple?
No es deixa que en el cos de la dona embarassada hi actuï l'oxitocina que ella mateixa segrega de forma natural. S'administren dosis sintètiques que l'allunyen de la vivència del seu propi part, provocant la contracció muscular de l'úter, amb contraccions més intenses i doloroses i, per tant, la necessitat d'injectar anestèsia epidural, la qual està directament associada a parts instrumentalitzats on es necessiten fòrceps, espàtules o ventoses per ajudar al nadó a sortir, ja que la mare no sent el seu cos quan empeny.

- Sí.
A més, la posició horitzontal és la menys indicada per a un part. Una dona ha d'estar en posició vertical i tenir llibertat de moviments, d'acord amb la demanda de la dinàmica del part.

- Aquest procés provoca altres dificultats?
Contrasta la recomanació de no prendre medicaments durant l'embaràs i administrar altes dosis de sedants durant el part. El que s'administra a la mare s'administra al nadó i pot provocar alteracions en la seva freqüència cardíaca, indicadora del seu benestar fetal i augmenta el risc de complicacions per a la mare i el bebè, als quals se'ls ha de monitoritzar. Finalment, tot i no ser una dificultat és una informació que no es dóna als pares. Als nadons se'ls injecta una dosi de vitamina k al néixer.

- Vitamina k?
És un compost orgànic, un cofactor requerit per a la coagulació de la sang. A l'hospital generalment no donen l'opció perquè la seva administració es pugui fer per via oral, amb unes dosis més racionades i sense cap trauma pel nadó. No sempre s’informa als pares d'aquesta opció que és igualment eficaç.

Família després del part | Font: Migjorn

- Quina valoració en fas d'aquest procés?
La mare queda en un segon pla, esdevé subjecte passiu del seu propi part, sedada, sota les instruccions de professionals. Des de Migjorn tractem d'intervenir el mínim possible en el procés, escoltem la freqüència cardíaca del bebè sense material intrusiu i li donem temps a la mare perquè segregui les hormones del seu propi cos. Hi ha recursos abans d'introduir medicalització en el procés. A més, un bebè està preparadíssim per néixer, estan molt forts. En un part medicalitzat molts dels passos seguits estan contraindicats per la mateixa OMS.

- A banda de l'atenció i seguiment durant el part oferiu sessions pre i postpart.
Sí, en lloc de ser com les llevadores dels hospitals, les quals veuen a la mare i al nadó durant el part o les llevadores dels ambulatoris, les quals fan un seguiment de l'embaràs però no assisteixen als parts, nosaltres som les mateixes llevadores durant tot el procés, les 24 hores del dia. Fem un seguiment de l'embaràs, acompanyem el part i el postpart i lactància fins a la quarantena. A més, oferim sessions per a grups de famílies durant 10 mesos, amb 5 sessions abans del part i 5 més durant el postpart, on hi tractem temes relacionats amb el part, la pelvis, l'alletament del bebè, la psicomotricitat... Moltes vegades són temes demanats per les pròpies famílies.

Família després del part | Font: Migjorn

- Què són els grups de criança?
Són grups de famílies acompanyades per una de les nostres terapeutes per compartir vivències, aclarir dubtes, sentir recolzament i altres, que oferim durant les primeres etapes del creixement dels fills. Van dels 6 mesos als tres anys i dels tres als sis anys.

- Considereu aquest tancament d'etapes com a rituals de pas?
No ben bé. El que sí es podria entendre com a ritual de pas és el servei de 'Tancament del part'. L'oferim després del primer any del bebè. Es tracta d'un tancament a nivell físic i emocional que dura unes tres hores aproximadament.

Més informació: 

A

També et pot interessar