Alba Careta

Foto: 

Cedida

Alba Careta: "Estudiar jazz m’ha donat la llibertat per poder compondre aquesta música meva que portava dintre"

El dijous 31 de gener, la jove avinyonenca presentarà el seu primer disc 'Orígens' al Kursaal de Manresa
Anna Vila
,
23/01/2019
Música
Amb 23 anys i sent encara una estudiant, Alba Careta (Avinyó, 1995) ja ha gravat el seu primer àlbum 'Orígens'. Una proesa que el pròxim 31 de gener presentarà al Kursaal de Manresa acompanyada d’una banda internacional: Egor Doubay (Bèlgica) al saxo tenor, Adrián Moncada (Espanya) al piano, João Guerra (Portugal) a la bateria i Jort Terwijn (Holanda) al contrabaix. Voleu saber com neix 'Orígens'? Alba Careta ens ho explica.

- Actualment estàs cursant el Màster en trompeta jazz al Conservatorium van Amsterdam. Perquè vas decidir estudiar-lo allà?
Vaig començar el meu Superior a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i al tercer any vaig fer un Erasmus a La Haia (Holanda), on em vaig quedar i acabar el superior. Em vaig enamorar del país. Per tant, després de graduar-me, tenia clar que volia seguir als Països Baixos i a Amsterdam, on hi ha una gran escena de jazz i un dels conservatoris més importants d’Europa.

- A la primavera del 2017, ja vas fer una gira amb l’àlbum per Holanda, Catalunya i Andalusia. Així quan vas donar per acabat el disc?
La veritat és que en cap moment vaig pensar a treure un disc, van ser una cadena de fets que m’hi van portar. Vaig organitzar la gira amb l’objectiu de tornar a casa per ensenyar en el que havia estat treballant aquests dos anys i per preparar la banda per sonar millor a l’examen final de superior. Durant la gira van ser els mateixos músics que em van demanar gravar el material, durant els dies que érem a Andalusia. Aquell mateix dia ho vaig anunciar al concert que teníem al Cafè Jazz Naima, on l’amo resultava tenir una discogràfica i immediatament em va oferir treure el disc amb ells: Blue Asteroid Records. Durant els últims dies de la gira ens en quedava un de lliure, amb la sort que Underpool Studio de Barcelona ens va fer un forat per poder-lo gravar i mesclar allà amb en Sergi Felipe.

- El pròxim 31 de gener, presentaràs el disc al Kursaal de Manresa amb un grup ben internacional. Músics de Bèlgica, Espanya, Holanda i Portugal. D’on sorgeix aquesta unió?
Com he dit abans, el Conservatori d’Amsterdam és un dels més reconeguts internacionalment, hi estudia gent de tot el món. De fet, la nacionalitat és l’últim que em preocupa, simplement he ajuntat amics amb qui em sento bé tocant; això és el que fa que després, ens sentim bé a l’escenari i fora.

- En què t’has inspirat per les composicions d’'Orígens'?
'Orígens' és un recull de les primeres composicions que vaig fer. Dedicades a totes aquelles coses que m’ajudaven a tirar endavant durant aquest primer any lluny de casa. Per exemple: 'Little Heroes', dedicada a tots els amics i amigues que em rebien amb un somriure a l’escola i a casa, 'HardWorker', per aquella gent que treballa de valent per aconseguir el que vol o 'Orígens', dedicat a la família de la qual no m’ha faltat mai el suport.

Foto: Jan Slieker

- El jazz és l’estrella del disc. Què té aquest estil de música que et captiva?
He escoltat jazz des de petita amb el meu germà i l’he interioritzat. Suposo que la seva espontaneïtat és el que em fascina. Jazz és una paraula que abasta tanta música que no sabria ni per on començar, només sé que estudiar-lo m’ha donat la llibertat per poder compondre aquesta música meva que portava dintre.

- Molta gent associa cada estil de música amb un moment o situació determinada. 'Orígens' és la banda sonora perfecta per escoltar quan...
Condueixes en una carretera de corbes (segons l’Artur, el nostre fotògraf), mentre cuines el dinar (com em diu la meva amiga Berta) o abans de sopar (com li agrada al meu pare).

- De què ens parla 'Orígens'? Quin és el missatge que has volgut transmetre?
'Orígens' simplement és un recull de les meves experiències d’aquests dos anys fora de casa, és una tancada d’etapa. M’agrada molt pensar que la música que faig ajuda a oblidar els problemes per una estona i centrar-nos en l’aquí i ara. Per exemple, 'N.M.T. Samba' (No More Troubles Samba) és una samba que vaig compondre per allunyar els problemes de qualsevol que l’escoltés.

- Quina és la teva pròxima parada musical?
Ara ja estic preparant repertori nou, que combino amb el d’'Orígens' a les actuacions. Suposo que quan acabi el Màster, em posaré amb el segon disc, amb el recull de composicions que he fet durant aquests dos últims anys.

- De cara al 2019, tens preparada una gira internacional per presentar el disc?
De moment, tenim 5 concerts a Catalunya i varis a Holanda, per ara em centraré a acabar els estudis i després tornaré a organitzar més gires, ja que és molta feina i és difícil combinar les dues coses.

- Un cop acabis el Màster, quin serà el teu pròxim pas?
Només la música ho sap.

Més informació: 

A

També et pot interessar