Mete Codinach
,
06/06/2016
Música

Guillem Roma: “Vull potenciar l’energia viva de la música”

Dijous 9 de juny, el cantant serà a Manresa presentant el disc ‘Nòmades’

Foto: 

CEDIDA
Guillem Roma (Manlleu, 1984) proposa fer un viatge sonor a través de la música amb el disc “Nòmades” que presentarà al Voilà el proper dijous 9 de juny. Es tracta d’una proposta amb 16 temes onírics, alegres i optimistes que beuen de les seves estades a països com Cuba i Mèxic. El 2007, Guillem Roma va editar el seu primer disc “Secret Place” i el 2012 “Oxitocina”. Amb el seu tercer treball discogràfic ha fet més de 100 concerts acompanyat de la Camping Band Orchestra, una formació musical que canvia segons el format del concert i que brinda moments únics als seus espectadors.
Al concert del ‘Voilà’ serem un duo: una formació que ens dóna molta llibertat

- Com va començar, la teva aventura musical?
Als 6 anys vaig començar a fer música perquè els meus pares ho van decidir. A casa sempre hi ha hagut molta música, és una cosa que vaig començar a fer d’una manera molt natural.
Quan em van fer triar instrument jo volia fer trombó, però a l’escola de música de Manlleu no n’hi havia i vaig començar a fer piano fins a 6è de grau mitjà a Barcelona. Paral·lelament, quan a l’escola de música de Manlleu hi van començar a fer música moderna, vaig apuntar-me a saxo per conèixer l’harmonia moderna. La guitarra ha sigut diferent perquè mai he anat a classe sinó que he sigut molt autodidacte i al final ha sigut l’instrument que he acabat tocant més!

- Tot i que t’interessava molt la música vas estudiar Comunicació Audiovisual. Per què no vas llençar-te amb la música directament?
Per mi la música era com un hobby i quan estava a la universitat seguir estudiant música suposava un volum de sacrifici que no podia assumir. No tenia en ment dedicar-me a la música, llavors!

- Al final, però has dut molt de la mà la teva carrera musical i l’audiovisual!
Sí, quan vaig acabar la universitat vaig anar a Cuba a fer tallers a l’escola de cine i classes amb un pianista. Per mi el més important d’aquests països és que encara que no hi vagis per fer música ells viuen la música d’una manera tan diferent i intensa que se t’enganxa encara que no vulguis. En el meu cas, a Cuba vaig aprendre moltíssim i em vaig contagiar molt musicalment.

- I els videoclips també tenen el teu segell, per exemple.
Sí, tots menys un els he dirigit jo. No era la meva idea inicial però tenint aquesta segona pota professional que és l’audiovisual vaig pensar que era una bona manera de trencar les fronteres entre el video i el món que hi ha darrera les cançons. Així tot manté una unitat. Si veus tots els vídeos t’adones que hi ha elements comuns que es repeteixen: ball, natura… Si els vídeoclips els fes algú altre segurament a nivell tècnic serien molt millor però així queda coherent del tot.

- ‘Nòmades’ beu d’altres cultures i experiències personals dels teus viatges. En què es plasma exactament?
La influència bàsica és sonora, sobretot de la música mexicanca. He fet servir trompetes o ritmes determinats i hi ha una cançó que directament és una ranxera. Per altra banda hi ha una manera de veure les coses, una visió del món, que si no hagués estat fora hauria sigut més difícil de tenir. Aquest és el punt que crec que fa originals les lletres.

- Lletres que parlen de temes onírics carregades de missatges positius que escampen un missatge optimista.
Sí, exacte. Hi ha un tema, per exemple, que parla de la religiositat o de l’espiritualitat que hi ha a llocs com Mèxic o Cuba que aquí no tenim. Ho faig d’una manera poètica amb temes recorrents per mi com la natura i els animals. Jo crec que sempre intento parlar d’una manera crítica sobre el món passada pel filtre d’haver estat fora.

- D’on surt la Camping Band Orchestra i com funciona exactament?
La Camping Band Orchestra és un calaix de sastre per posar nom als músics que  m’acompanyen. També és una manera d’ensenyar i fer evident que una cosa són les cançons i una altra és el directe; jo vull potenciar l’energia viva de la música. Per nosaltres cada concert és diferent i un dels motius és perquè canvia la formació de la Camping Band. Així toques les mateixes cançons, que mai canvien, però un dia la toques amb tota la banda i sona molt potent i un altre dia la toques amb menys gent i en surten sorpreses molt interessants.

- Al concert del Voilà quina formació de la Camping Band Orchestra t’acompanyarà?
Al Voilà serem un duo: jo a la guitarra, la veu i la trompeta bucal (que sempre triomfa molt) i en Guillem Plana amb una altra guitarra. És un format que fem molt poc però que ens agrada molt perquè ens dóna molta llibertat perquè tot queda molt obert i ens han passat coses molt màgiques fent un format així petit.

- Quan sortirà el proper disc de Guillem Roma i la Camping Band Orchestra?
La idea és gravar el proper mes d’octubre, però encara hi ha moltes coses que no es poden dir. De moment ja tinc maquetes acabades i estic fent proves per ensenyar als músics.

Més informació: 

També et pot interessar