,
28/12/2011
Menjar
Borraines amb mel

Borraines amb mel

 

Segur que molts coneixereu les borraines, són unes fulles que creixen silvestres a molts d’horts i marges. A molts llocs se minjen com un plat de verdura. Però a les Terres de l’Ebre són típiques menjar-les com a postre pels volts de Nadal. Normalment s’acompanyen de mel, però també poden servir-se amb sucre. És molt curiós que d’una fulla aspra i mig punxenca surtigue un postre tan bo.

 

Estes les va fer ma mare que és una gran artista fent-les, sempre li queden molt cruixents i bones. I moltes gràcies a Núria, del mercat de Roquetes, que ens les va regalar.

 

BONES FESTES A TOTS ELS SEGUIDORS DEL SURT DE CASA!

 

 

 

BORRAINES AMB MEL

 

Ingredients:

  • 12 fulles grosses de borraines
  • 1 ou
  • 200 ml. d’aigua
  • la ratlladura d’una llimona
  • 1 culleradeta de llevat en pols
  • uns 200 g. de farina de rebosteria
  • oli d’oliva per fregir-les
  • per acompanyar: mel o sucre

 

Elaboració:

  1. Netejar bé les fulles de borraina amb aigua i deixar-les escórrer a sobre d’un colador.
  2. Batre bé l’ou junt amb l’aigua.  Afegir la ratlladura de llimona i remenar.
  3. Afegir la farina i el llevat, poc a poc, mentre anem remenant. Ha de quedar una massa no molt espessa, podem provar-la passat una fulla per vore si se queda ben arrebossada. Si queda massa clara li podem posar una mica més de farina, i si, pel contrari, queda massa espessa li podem posar una miqueta d’aigua.
  4. Calentarem oli en una paella, no molt, el suficient per cobrir-les.
  5. Anirem passant les fulles per la massa preparada i les anirem fregint en l’oli.
  6. Quan estiguen fetes les podem posar a sobre d’un plat amb paper de cuina absorbent per retirar-li l’oli que els hi sobra.
  7. Les podem acompanyar de mel o sucre. El millor és minjar-les acabades de fer, mig calentes. També hi ha l’opció d’anar-les posant en un bol i anar-les cobrint amb mel, deixant que reposen, abans sempre conta ma mare que ho feien així.

Nota: els ingredients són orientatius. Així és com les fa ma mare, però hi ha gent que li afegeix matafaluga o anís a la massa, i enlloc d’aigua li posen llet. Moltes dones d’abans les feien sense ou, només amb aigua i farina.

Que aprofite!

Foto: Jordi Aymà

Font recepta: Bajoqueta

Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.

16/05/2022
Les faves, la llegum menys cuinada arreu del món.
11/04/2022
MONA DE PASQUA AMB PA DE PESSIC
21/12/2021
Ma mare es va liar a la cuina per portar-vos esta recepta tan tradicional per Nadal de la cuina catalana. A cada casa, s’afegeixen o es treuen ingredients per fer-la al gust de tothom.
25/10/2020
Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits.
08/08/2017
Feia anys i anys que a casa havia vist a la ma iaia i mare preparar este plat tan senzill, però mai l’havia provat.
22/07/2017
A totes les cases en un moment o altre a l’estiu es preparava fa anys esta amanida russa. Era el plat estrella en celebracions familiars. Ben fresqueta entra molt bé els dies de moltíssima calor. Vos invito a provar-la!
30/12/2015
  Nadal es sinònim de plats de marisc a les Terres de l’Ebre, aquesta recepta de ma mare amb la salsa que ha fet durant molts anys.