,
06/11/2011
Menjar
Mandonguilles amb salsa

Mandonguilles amb salsa

 

He de confessar que no m’agrada gaire la carn, i sempre he d’anar camuflant-la i fent plats on estigue una mica amagada. Esta recepta m’encanta ja que de les primeres que vaig començar a cuinar al posar-me a la cuina.

 

 

MANDONGUILLES AMB SALSA

Ingredients (15 mandonguilles):

  • ½ kg. de carn picada (meitat tocino, meitat vedella)
  • 1 all picat
  • 1 rameta de julivert picat
  • 2 llesques de pa i llet per remullar-les
  • 2 ous
  • farina
  • pa ratllat
  • oli d’oliva per fregir
  • sal i pebre negre mòlt

Salsa:

  • 250 g. de tomata crua pelada (és molt important que sigui de molt bona qualitat i gust, jo la vaig fer en tomata embotellada a casa)
  • 1 ceba tallada a dauets ben menuts
  • oli
  • avellanes o ametlles
  • 1 galeta Maria
  • 100 g. de pèsols
  • aigua o brou
  • sal i pebre roig
  • opcional: 1 cullerada de farina

Elaboració:

  1. Per fer les mandonguilles, posarem en un bol la carn picada, l’all i lo julivert picat, un ou batut i lo pa (que haurem deixat en remull amb la llet i després l’haurem xafat amb la mà per retirar tot el líquid), una mica de sal i pebre. Ho mesclarem tot bé per què quede ben unit.
  2. Anirem formant les mandonguilles formant boles del mateix tamany. Les passarem primer per farina, després per l’ou batut i finalment les arrebossarem bé amb pa ratllat.
  3. Calentarem en una paella ampla oli suficient per fregir les mandonguilles. Les anirem fregint per tandes fins que queden dauradetes per tot arreu. Al treure-les, les deixarem a sobre d’un plat amb paper de cuina, per retirar l’excès d’oli.
  4. Després les posarem dins de la cassola on les courem, junt amb els pèsols.
  5. En una altra cassola o paella posarem la ceba tallada i l’anirem fent a foc lent. Quan estigui una mica estofada afegirem la tomata tallada a trossets grossos i ho deixarem coure tot junt quasi quinze minuts, salpebrar al gust. Se pot triturar amb el túrmix per què quedi una salsa ben fina, o bé, triturar-ho molt poquet per trobar després la tomata més sencera. A mi m’agrada fer-ho poc triturat, així se nota molt més lo gust de la tomata.
  6. Mentre farem una picada amb les avellanes o les ametlles i la galeta, la tirarem a la cassola de les mandonguilles. Afegir també a la cassola la salsa de tomata i ceba.
  7. Posarem una miqueta d’aigua o brou a la cassola, la justa per cobrir quasi les mandonguilles. Taparem i ho deixarem coure entre 20 i 30 minuts. Tastarem el punt de sal i pebre. Jo no li vaig posar, però se pot posar una cullerada de farina per espessar la salsa si ens hem passat de líquid.
  8. Podem servir-les com una tapa o bé com a segon plat.

CONSELL: Aguanten molt bé la congelació, pot fer-se més quantitat i congelar-ne per altres menjades.

Que aprofite!

 

Foto: Jordi Aymà

Font recepta: Bajoqueta

Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.

08/08/2017
Feia anys i anys que a casa havia vist a la ma iaia i mare preparar este plat tan senzill, però mai l’havia provat.
22/07/2017
A totes les cases en un moment o altre a l’estiu es preparava fa anys esta amanida russa. Era el plat estrella en celebracions familiars. Ben fresqueta entra molt bé els dies de moltíssima calor. Vos invito a provar-la!
29/12/2016
Ma mare es va liar a la cuina per portar-vos esta recepta tan tradicional per Nadal de la cuina catalana. A cada casa, s’afegeixen o es treuen ingredients per fer-la al gust de tothom.
30/12/2015
  Nadal es sinònim de plats de marisc a les Terres de l’Ebre, aquesta recepta de ma mare amb la salsa que ha fet durant molts anys.  
27/07/2015
Amb estes calors que està fent al Baix Ebre i tota Catalunya, poques ganes hi ha de posar-se a la cuina. Així que avui vos dixo una recepta fresqueta i que és màgica.
23/12/2014
Als anys 80-90 este era uns dels postres típics d’algun dinar copiós i pesat nadalenc.
29/10/2014
De vegades m’inspiro amb receptes que veig, o de revistes, llibres, etc. Però d’altres quan tinc alguns ingredients que crec que poden lligar,  em poso a innovar.