Eufònic

Foto: 

Cedida
Experiències immersives a l'Auditori Sixto Mir

Els 7 espais redescoberts de l'Eufònic

El festival d'arts sonores, visuals i digitals de les Terres de l'Ebre arriba a la vuitena edició del 5 al 8 de setembre
Surtdecasa Ebre
,
26/08/2019
Música
Un total de setze espais repartits en sis poblacions. Eufònic, el festival d'arts sonores, visuals i digitals de les Terres de l'Ebre, arriba a la vuitena edició, que se celebrarà del 5 al 8 de setembre, amb una mirada àmplia a les possibilitats artístiques de les eines digitals i posant l'accent en l’encreuament de llenguatges tant en concerts com accions sonores i instal·lacions artístiques. Actuacions audiovisuals i concerts i residències artístiques que reflexionen sobre el paisatge. La Ràpita continua sent el centre neuràlgic de l'eclosió musical del festival i una setmana abans, del 29 d'agost a l'1 de setembre, se celebrarà el Pòrtic Eufònic amb la inauguració de les instal·lacions artístiques a Amposta, Tortosa i Ulldecona culminant en un concert a l'espai monumental del Castell de Miravet.

Entre els artistes hi haurà noms coneguts com El Petit de Cal Eril, La Estrella de David, Agost, Aalbers, Balfa, Hijos del Trueno o Gambardella, així com l'espectacle 'A vore' del tortosí Ramon Balagué i la senienca Sònia Gómez. Us hem volgut destacar els espais i la seva idiosincràcia vinculada a l'experiència musical i artística.​

1. Sons astronòmics a l'Observatori de l'Ebre
El mestre de l'ambient William Basinski actuarà a l'Observatori astronòmic de Roquetes. Eufònic incorpora l'Observatori de l'Ebre com a nou espai que acollirà l'actuació - a l'aire lliure, sota les estrelles - del mestre de l'ambient William Basinki. El músic nord-americà hi presentarà el seu nou disc, 'One Time Out of Time', creat a partir de sons d’un altre espai d’investigació astronòmica, el Caltech Observatory Wave de Califòrnia, generats per ones gravitacionals emeses per la col·lisió de dues estrelles de neutrons.

  • imatge de control 1per1

2. L'efecte immersiu i experiencial de l'Auditori
Nou espai dedicat als espectacles audiovisuals. L'Auditori Sixto Mir de La Ràpita acollirà dos espectacles audiovisuals de renom que reformulen la representació performativa de les arts digitals, trencant la bidimensionalitat pròpia del concerts i creant un efecte immersiu i experiencial en el públic. D'una banda, 'Membrane' dels quebequesos Push 1 Stop & Wiklow, un peça generativa de projeccions volumètriques, fum ascendent i algorismes reactius, que juga amb la percepció creant il·lusions ambientals. També es podrà veure '_nybble_' de l'artista francès Alex Augier, un dels millors creatius visuals i sonors del moment, amb una peça audiovisual en la qual combina música i llum en un minimalisme digital a través de quatre pantalles transparents que creen un tot electrònic, poètic i oníric.

3. Radicals als marges al Mercat Vell
Fidels a l'experimentació que arriba dels marges, amb la recerca constant en el punt de mira, a l'espai del Mercat Vell de La Ràpita es concentraran les propostes més intenses del festival amb el pop deconstruït d'Aalbers, l'electroacústica de reConvert Project -interpretant una peça del compositor argentí Fernando Manassero-, l'ampostí William Luke Valerio i el seu joc de guitarres, field recordings i efectes per construir catedrals sonores d'enrarida bellesa; i Balfa, vinarosenc resident a Berlín, autor de paisatges sonors amb sintetitzadors i aparells construïts per ell mateix per donar a lloc a una electrònica densa i opressiva.

4. Nits d'electrònica d'avantguarda
La nit, els concerts i la cultura de club es donen la mà al Pavelló Firal, l'espai nocturn d'Eufònic, amb l'electrònica avantguardista del britànic Pye Corner Audio, l'energia del grup gallec Músculo!, artífex d'un kraut-techno que mira a la música de ball, o els barcelonins Sumluv, duet amant del sàmpling que es mou entre el house i el garage amb una facilitat sorprenent. Tres persones són les responsables de culminar les nits: el duet de DJs C.E.E. Shepherds, responsables del segell Lapsus i el club Laut de Barcelona, amb una llarga trajectòria en festivals i clubs, i la polivalent DJ i productora Ylia, un nom en alça en l'escena de club.

5. Pop i electrònica en clau femenina
En diferents espais, les dones prenen la davantera des de diverses línies d'atac: la rapera britànica Lady Lykez empoderant el poder femení i la diversitat, el pop elèctric d'Agost, el poderós r'n'b de la joveníssima Kyne, el subtil pop electrònic de la madrilenya Yamila o l'electrònica en la seva vessant més experimental de Nara is Neus i Clara Brea. Totes elles demostren la solidesa de l'escena més emergent, amb propostes que van del risc a la transversalitat més absoluta.

6. Les instal·lacions en espais patrimonials
El cap de setmana del 29 d'agost a l'1 de setembre arriba el Pòrtic Eufònic, amb la inauguració de les instal·lacions artístiques: al Castell d'Ulldecona, l'artista sonor italià Michele Spanghero presentarà 'Ad lib', una escultura sonora formada per un orgue de dos metres d'alçada connectat a una màquina de respiració artificial; 'sense títol' de Roc Jiménez de Cisneros, un dels més importants artistes sonoro-visuals catalans, amb una peça a partir de làsers al Museu de Tortosa; al Centre d'Art Lo Pati d'Amposta es podrà veure la instal·lació sonora de l'artista escocesa Kathy Hinde, 'Phase transition', una reflexió sobre el canvi climàtic amb gel que es va fonent a diverses velocitats i activa tocadiscos personalitzats; i la peça d'Òscar de la Fuente al hall del Centre d'Art, una subtil instal·lació de pedres a partir dels recorreguts sonors que l'artista haurà efectuat a l'illa de Buda. El cap de setmana del Pòrtic culminarà el diumenge 1 de setembre amb un concert de Los Sara Fontán a l'espai monumental del Castell de Miravet: acompanyada d'Edu Pou, bateria de Za!, on Fontán portarà el seu violí a extrems insospitats de rara bellesa.

7. La Platja del Suís
Un altre espai nou que s’incorpora enguany és el Xiringuito de la Platja del Suís, on enguany es farà la musclada musical de fi de festa el diumenge 8 de setembre, amb Sonido Tupinamba i Confeti de odio, una doble cirereta de catarsi festiva per acomiadar quatre dies amb 35 actuacions i nou tallers i activitats formatives. Una platja que, com va dir el director del festival a la roda de premsa, Vicent Fibla, és l'última platja del municipi de La Ràpita i, segons com es miri, un emblema retro ja que compta amb les restes dels hotels que van marcar els anys daurats del turisme dels seixanta i setanta. Un fet que lliga totalment amb les sessions musicals previstes.

Més informació: 

A

També et pot interessar