Imatges de l'Espai Ermengol - Museu de la ciutat
Espai Ermengol - Museu de la ciutat
C/ Major, 8
25700 - La Seu d'Urgell
  • 973 353 057
  • info@espaiermengol.cat

Més informació

L'Espai Ermengol, situat al centre històric de la Seu d'Urgell, té l'objectiu de conservar i exposar la col·lecció municipal, difondre el patrimoni i promoure la cultura i el turisme de l'Alt Urgell i els Pirineus.

La Seu d’Urgell
La primera part de l'exposició del museu està dedicada a la col·lecció municipal. Amb la posada en valor i l'exposició pública de la col·lecció, es presenta un recorregut a través de la història i l’art de la Seu d’Urgell: des dels primers pobladors a l’edat dels metalls i els orígens mitològics de la ciutat, fins a l'esplendor medieval i la societat dels nostres dies.  L'exposició es complementa amb elements d'interpretació com il·lustracions i fotografies, interactius que aprofundeixen en aspectes històrics i artístics rellevants, llibres de consulta i un audiovisual.

El formatge
La segona part de l'exposició permanent ofereix un recorregut monogràfic entorn l'elaboració del formatge i els formatges urgellencs. Es presenta aquest producte gastronòmic com un producte artesà i industrial destacat de la cultura i l'economia de l'Alt Urgell. L'exposició es complementa amb un recull de fotografies històriques, reproduccions escultòriques i un interactiu sobre el tast del formatge.

Entorn natural
Ubicada a la 5a planta, amb unes vistes excepcionals sobre la catedral de Santa Maria d’Urgell i la serra del Cadí, l’exposició Natura de l’Alt Urgell: patrimoni i recurs consta de 3 plafons de gran format, una taula d’orientació interpretativa i un monitor tàctil per a l’aprofundiment dels continguts. El primer plafó tracta sobre la diversitat del patrimoni natural comarcal. El segon està dedicat als espais naturals protegits de l’Alt Urgell, i el tercer tracta sobre l’aprofitament turístic del medi natural. 

L’exposició compta amb un servei de guiatge per a escoles i material pedagògic adreçat a alumnes d’Educació Infantil, Educació Primària, ESO i Batxillerat o Cicles Formatius. Per a cada grup d’edat s’han fixat uns objectius concrets. Així, els més menuts es volen sensibilitzar mitjançant un conte i uns peluixos de fauna autòctona. Als de Primària se’ls convida a identificar espècies significatives de la natura comarcal amb un “súperpoder” rellevant. Els alumnes d’ESO se’ls farà conscients de la importància de gestionar el medi natural. Finalment, els alumnes més grans són moguts a reflexionarsobre l’oportunitat i responsabilitat d’aprofitar el nostre patrimoni.

Horaris

De dilluns a dissabte de 10h a 14h i de 16h a 19h.
Diumenges i festius de 10h a 13h excepte temporada baixa (de l'1 de novembre a l'1 de maig), que romandrà tancat.