Jump to navigation
Es consideren aliments funcionals aquells que, amb independència d'aportar nutrients, han demostrat científicament que afecten beneficiosament a una o diverses funcions de l'organisme, de manera que proporcionen un millor estat de salut i benestar. Aquests aliments, a més, exerceixen un paper preventiu ja que redueixen els factors de risc que provoquen l'aparició de malalties. Entre els aliments funcionals més importants es troben els aliments enriquits amb: àcids grassos omega 3 i àcid oleic, vitamines com la A i la D, minerals com el calci, el zinc o el iode, amb bacteries probiòtiques i amb fibra o fitostrols. Com exemples d’aliments funcionals tenim les llets i els iogurts enriquits, els sucs, pa, ous o margarines enriquits i enriquides, cereals fortificats i la sal iodada.
Els aliments funcionals s'han de consumir dins d'una dieta sana i equilibrada i en les mateixes quantitats en què habitualment es consumeixen la resta dels aliments.
Diversos estudis demostren que els àcids grassos poliinsaturats omega-3, que es troben principalment en el peix blau i en alguns aliments enriquits, són essencials per prevenir les malalties cardiovasculars, diversos tipus de càncer, malalties inflamatòries, pulmonars i de la pell. A més, són imprescindibles durant l'embaràs i la lactància, per un correcte desenvolupament de la funció nerviosa i en general, de moltes altres funcions orgàniques. Però no hem d’oblidar que molts aliments ja contenen totes aquestes substàncies de manera natural com l'all, l'oli d'oliva, principal font d'àcid oleic, les nous com a font no animal de calci, el bròquil, el peix blau com a font d'omega-3, etc. i que conèixer-los i consumir-los habitualment és la manera més natural de cuidar de la nostra salut.
Blog d’articles i activitats relacionades amb la salut i el benestar, per sentir-te bé per dins i per fora.