Blogs:

Viure sense fum

28/05/2017
Un dels molts cartells de la setmana sense fum

Setmana sense fum

Aquesta setmana ha estat dedicada a la promoció de viure sense fum. S’han realitzat molts actes per tot arreu amb la participació de molts professionals de la salut i de ciutadans.

I és que tot i la sostinguda disminució del tabaquisme, a Catalunya encara fumen 1,5 milions de persones de 15 anys o més.

Cada any, segons dades de centres sanitaris, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya. També continua baixant la venda de cigarretes -que s'ha reduit a la meitat entre el 2005 i el 2016-, la de cigars i la tabac de cargolar, després d'anys en què el seu consum anava a l'alça. Per edats, el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat en 10 anys. D'altra banda, el bon nivell d'acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d'un entorn sense fum.

Tot i així 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac i l’impacte ambiental també se’n ressent: els més de 8.500 milions de cigarretes venudes a Catalunya l’any 2016 van generar més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics procedents de les burilles. I, sabies que el llançament de burilles causa un 8% dels incendis forestals registrats a casa nostra? Entre 2010 i 2016, 175 incendis causats per cigarretes van cremar 9.114 hectàrees forestals.

A banda de tot, imagineu que faríeu amb 1.800€ a la butxaca si cada dia possessiu en una guardiola el què us gasteu en tabac al llarg d’un any? No estaria gens malament!

Com podem reduir el consum?

El missatge de la setmana sense fum d’enguany és clar: deixar de fumar i potenciar en canvi l’activitat física que està més a l’abast: caminar.

Aixi doncs.. us animeu? Agafem els bastons i fem una sortida de marxa nòrdica? M’hi apunto!

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.