,
19/02/2017
Salut

Què són els aliments funcionals?

Es consideren aliments funcionals aquells que, amb independència d'aportar nutrients, han demostrat científicament que afecten beneficiosament a una o diverses funcions de l'organisme, de manera que proporcionen un millor estat de salut i benestar. Aquests aliments, a més, exerceixen un paper preventiu ja que redueixen els factors de risc que provoquen l'aparició de malalties. Entre els aliments funcionals més importants es troben els aliments enriquits amb: àcids grassos omega 3 i àcid oleic, vitamines com la A i la D, minerals com el calci, el zinc o el iode, amb bacteries probiòtiques i amb fibra o fitostrols. Com exemples d’aliments funcionals tenim les llets i els iogurts enriquits, els sucs, pa, ous o margarines enriquits i enriquides, cereals fortificats i la sal iodada.

Els aliments funcionals s'han de consumir dins d'una dieta sana i equilibrada i en les mateixes quantitats en què habitualment es consumeixen la resta dels aliments.

Diversos estudis demostren que els àcids grassos poliinsaturats omega-3, que es troben principalment en el peix blau i en alguns aliments enriquits, són essencials per prevenir les malalties cardiovasculars, diversos tipus de càncer, malalties inflamatòries, pulmonars i de la pell. A més, són imprescindibles durant l'embaràs i la lactància, per un correcte desenvolupament de la funció nerviosa i en general, de moltes altres funcions orgàniques. Però no hem d’oblidar que molts aliments ja contenen totes aquestes substàncies de manera natural com l'all, l'oli d'oliva, principal font d'àcid oleic, les nous com a font no animal de calci, el bròquil, el peix blau com a font d'omega-3, etc. i que conèixer-los i consumir-los habitualment és la manera més natural de cuidar de la nostra salut.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Blog d’articles i activitats relacionades amb la salut i el benestar, per sentir-te bé per dins i per fora.

28/05/2017
Setmana sense fum Aquesta setmana ha estat dedicada a la promoció de viure sense fum. S’han realitzat molts actes per tot arreu amb la participació de molts professionals de la salut i de ciutadans.
23/04/2017
Amb la primavera arriba la llum, els colors i la vida torna a brotar després dels llargs mesos d’hivern. I nosaltres també ho experimentem. Personalment a la primavera em sento molt vital i se m’activen tots els sentits.
19/02/2017
Es consideren aliments funcionals aquells que, amb independència d'aportar nutrients, han demostrat científicament que afecten beneficiosament a una o diverses funcions de l'organisme, de manera que proporcionen un millor estat de salut i benestar
26/01/2017
Aprofitant el boom actual de batuts de colorins, productes eco, bio, enriquits, desnatats, omegas, etc. i perquè no se'ns en vagi l’olla, val la pena desmitificar el concepte que els aliments poden curar les malalties.
23/12/2016
Sabieu que a Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids que serien aprofitables, de les quals 151.000 es produeixen a les llars?.
14/12/2015
Ja s’acosten les Festes, alguns ja haureu començat a celebrar-les amb dinars o sopars d’empresa i encara ens queden tres setmanes pel davant plenes d’àpats boníssims, i activitats divertidíssimes però seguram
04/12/2015
Segurament n’haureu setit a parlar en els darrers anys. La Q10 o ubiquinona és una substància semblant a les vitamines.