,
04/12/2015
Salut

Suplements nutricionals: Què és la coenzima Q10?

Segurament n’haureu setit a parlar en els darrers anys. La Q10 o ubiquinona és una substància semblant a les vitamines. Es troba a les mitocòndries de les cèl·lules de tot el cos (especialment al cor, fetge ronyons i musculatura). La seva importància és que sense Q10 el cos no podria viure perquè participa en la producció de la energia que el cos necessita i també té una important funció antioxidant.

Per què és interessant prendre suplements de Q10?
El nostre cos la sintetitza en petites quantitats i el reste l’obtenim de la dieta d’aliments com la carn, la soja o el peix.  Els experts asseguren que els nivells corporals de Q10 disminueixen amb la edat. Així, als 20 anys en tenim un 100%, als 40 un 68% i als 80 un 43%. Però el més sorprenent són els resultats de l’estudi Q-symbio fet per cardiòlegs del Nord d’Europa, on s’ha   vist una reducció del 43% de la tasa de mortalitat en els pacients amb insuficiència cardíaca que van prendre suplements de Q10 junt la seva medicació habitual en comparació amb els què no en van prendre. (Ref: Estudi Q-Symbio)

Per les seves dues funcions principals, producció d’energia i poder antioxidant, i segons els resultats dels estudis científics publicats, la suplementació de Q10 està indicada en situacions de:

  • Persones amb cansanci o falta d’energia
  • Persones que practiquen esport
  • Persones amb hipertensió arterial 
  • Persones que prenen estatines per reduir el colesterol doncs alleugera els símptomes de dolor muscular que pot produir aquesta medicació.
  • Per prevenir l’envelliment cel·lular i de la pell (efecte antiaging)
  • I també en persones amb problemes a les genives o periodontitis.

El que sí és important és que us assessoreu per un professional de la salut que en tingui coneixement abans de prendre res pel vostre compte. Cal assegurar-se de prendre la dosi correcta en cada situació, i que el producte escollit en contingui la quantitat necessària, doncs sino no us farà cap efecte; que sigui fiable, eficaç i sobretot segur, consell que extrapolo al reste de suplements nutricionals que consumiu. Escolliu sempre el producte que estigui avalat per estudis científics que demostrin la seva eficàcia i seguretat i tingui aquesta informació a disposició del consumidor, (com el Q10 de Pharma Nord amb el què s'han fet aquests estudis).  Malauradament avui en dia hi ha un ampli mercat de productes a l’abast de tothom i amb poca informació fiable al respecte. Tot i no ser medicaments, els suplemets nutricionals ténen les seves indicacions i no és convenient consumir-los pel nostre compte doncs estareu d’acord amb mi que amb la salut no s’hi juga, oi?

Bea Almenar

Metgessa Nutricionista

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Blog d’articles i activitats relacionades amb la salut i el benestar, per sentir-te bé per dins i per fora.

28/05/2017
Setmana sense fum Aquesta setmana ha estat dedicada a la promoció de viure sense fum. S’han realitzat molts actes per tot arreu amb la participació de molts professionals de la salut i de ciutadans.
23/04/2017
Amb la primavera arriba la llum, els colors i la vida torna a brotar després dels llargs mesos d’hivern. I nosaltres també ho experimentem. Personalment a la primavera em sento molt vital i se m’activen tots els sentits.
19/02/2017
Es consideren aliments funcionals aquells que, amb independència d'aportar nutrients, han demostrat científicament que afecten beneficiosament a una o diverses funcions de l'organisme, de manera que proporcionen un millor estat de salut i benestar
26/01/2017
Aprofitant el boom actual de batuts de colorins, productes eco, bio, enriquits, desnatats, omegas, etc. i perquè no se'ns en vagi l’olla, val la pena desmitificar el concepte que els aliments poden curar les malalties.
23/12/2016
Sabieu que a Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids que serien aprofitables, de les quals 151.000 es produeixen a les llars?.
14/12/2015
Ja s’acosten les Festes, alguns ja haureu començat a celebrar-les amb dinars o sopars d’empresa i encara ens queden tres setmanes pel davant plenes d’àpats boníssims, i activitats divertidíssimes però seguram
04/12/2015
Segurament n’haureu setit a parlar en els darrers anys. La Q10 o ubiquinona és una substància semblant a les vitamines.