Carme Canela i Joan Monné

Foto: 

May Zircus
Carme Canela i Joan Monné inauguraran el cicle

Manresa dóna la benvinguda al jazz amb el Circuit de Música Activa de Manresa

El Circuit MAM engega sis concerts en sis espais diferents per reactivar l’escena musical de la capital bagenca
Anna Vila
,
07/01/2019
Música
Quatre músics bagencs s’uneixen per impulsar un circuit de música improvisada i experimental a Manresa. Ells són la Celeste Alías (cantant), Josep Cordobés (bateria), Eloi Escudé (piano) i Joan Mas (saxofon). El jazz serà el protagonista d’aquest programa musical, on sis espais diferents de la capital bagenca es convertiran en l’escenari de sis concerts en sis mesos (de gener a juny).

Cada concert tindrà lloc un divendres al mes a les 20:30h, on músics de jazz de renom nacional i artistes del territori treballaran junts per oferir un espectacle en diferents disciplines artístiques. El passat 28 de desembre, els quatre impulsors van organitzar una jam session per presentar el projecte i s’hi van sumar gairebé una vintena de músics, de manera improvisada. Durant els sis mesos que s’allargarà el circuit s’organitzaran tres jam sessions més obertes a tothom. Celeste Alías, una de les impulsores del circuit ens adelanta algun detall d’aquestes sessions: "No sabem ben bé com ho farem, però segurament serà al Mercat Puigmercadal, on un cop al mes hi ha el mercat Somiatruites i els artistes venen la seva obra. Com vam fer a la jam de presentació, és molt probable que nosaltres les obrim. El Josep és bateria, l’Eloi és pianista, jo cantant i el Joan és saxofonista. Només falta un baix, que segurament serà el Jordi Blanes".

Aquest projecte vol donar cabuda a l’escena musical i artística alternativa que triomfa en ciutats com Barcelona, i que cada vegada més, és reclamada per gent d’altres territoris. Alías ho explica: "Aquí a Manresa hi ha molts joves que estan apuntant molt cap al jazz i la improvisació, perquè tant el Conservatori de Música com l’Escola de Música de Sallent la contempla i l’està potenciant molt. Ara mateix, hi ha nois de 15, 16, 17 anys amb moltes ganes de tocar, però que no tenen una jam aquí propera".

El concert inaugural del cicle serà a l’Auditori de la Plana de l’Om a mans de la cantant Carme Canela i el pianista Monné, dues peces clau de l’escenari jazzístic català. Abans de cada concert, es farà un aperitiu artístic de 10 minuts, on s’ha convidat artistes de diferents disciplines del Bages que faran una petita performance de benvinguda. Pel concert inaugural, aquest paper passarà a mans de les actrius Mireia Cirera i Tàtels Pérez. Això s’acompanyarà amb una copa de vi, de dos cellers diferents cada vespre, que menys el primer i l’últim dia, seran de D.O Pla de Bages.

Comenta Alías que, "el primer que volem és que hi hagin més concerts de jazz, músiques improvisades o músiques experimentals a Manresa. Aquells concerts de petit format, on el públic està a prop, com un club de jazz". Aquest és l’objectiu del cicle i Alías afegeix que "a cada concert, el que hem volgut és que hi hagi una experiència musical, però també teníem ganes que quan l’oient vingués, s’emportés una experiència multidisciplinària, que passessin més coses".

El grup Duot actuarà el divendres 26 d'abril al Refugi Antiaeri

El 22 de febrer, l’Espai 1522 serà l’escenari del segon concert, on el trio format pel saxofonista Santi de la Rubia, el contrabaixista Marc Cuevas i el bateria Roger Gutiérrez es complementarà amb el poeta Xavier Giol i l’artista plàstica Núria Tobias. La tercera proposta arriba el 22 de març, al Mercat de Puigmercadal, amb el concert doble del duet de piano i trompeta format per Roger Santacana i Òscar Latorre, d’una banda, i Elisabet Raspall i Benet Palet, de l’altra. L’aperitiu artístic de la nit s’amanirà amb microteatre a càrrec de les actrius Anna Bertran i Maria Antònia Salas.

El Refugi Antiaeri acollirà la quarta proposta del cicle, que tindrà lloc el 26 d’abril. La improvisació lliure protagonitzarà la vetllada amb el conjunt Duot, format pel bateria Ramon Prats i el saxofonista Albert Cirera; amb una performance prèvia de l’artista plàstic Txema Rico i la ballarina Laura Bataller. El penúltim concert serà el 17 de maig, amb el guitarrista Dani Pérez, el contrabaixista David Mengual i el bateria David Xirgu. La ballarina Maria Ribera i la poeta Sònia Moya oferiran l’espectacle de benvinguda. La clausura del festival serà el 7 de juny a l'edifici de l’Anònima, amb el guitarrista David Soler i el bateria Oriol Roca. Això sí, no ho faran sols, sinó que al llarg de la nit, l’escenari donarà la benvinguda a diferents convidats sorpresa. Prèviament, els ballarins Daniel Hayes i Queralt Jorba amenitzaran la vesprada amb una performance de dansa.
 

A

També et pot interessar