Més llegits Girona

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2018 a Girona

Recollim les entrevistes i reportatges que més èxit han tingut entre els lectors i que contribueixen a transformar la nostra societat
Surtdecasa Girona
,
27/12/2018
Activa't
S'acaba l'any i volem repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos del 2018. Què difícil és resumir un any amb un sol article! Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per milers d'usuaris. Si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. Micropassejades pel territori: descobrim què s'amaga als pobles més petits de les nostres comarques
Tradició, patrimoni i autogestió són les tres potes que vertebren els anomenats micropobles, unes entitats de casa nostra que, malgrat passen desapercebudes, gestionen més d'un terç de la superfície de Catalunya. Hem volgut donar-los el valor que es mereixen a través d'una petita ruta cultural per descobrir l'encant dels que encara es conserven a les comarques del Gironès, la Selva I el Pla de l'Estany.
Llegeix-lo aquí!

2. Les 8 millors cafeteries gironines per refugiar-nos de la fred
Llegir un clàssic en una taula tranquil·la, conversar amb un amic acompanyats d'un bon tros de pastís, esmorzar sol repassant el diari, traslladar les reunions en un espai més distès, compartir una xocolata desfeta amb melindros amb algú especial... Les cafeteries són un dels escenaris més emblemàtics de la nostra rutina, especialment, durant les temporades més gèlides. Són els espais on aprofitem per trobar-nos amb les persones de la nostra vida per emprendre projectes, posar-nos al dia o compartir moments diferents. Aprofitem per fer aquell cafè pendent?
Llegeix-lo aquí!

  • imatge de control 1per1

3. Les 7 exposicions que pots visitar a Girona durant el Nadal
Girona és una de les ciutats catalanes amb més oferta cultural. Per Nadal, hem fet una selecció d'algunes de les propostes que pots trobar-hi aquestes festes de Nadal. Res millor que endinsar-se en una sala de museu per descobrir el món paral·lel que ens proposen els artistes i, de passada, refugiar-se de la fred.
Llegeix-lo aquí!

4. Els 10 racons naturals més especials de la demarcació de Girona
La tardor és un dels millors moments per sortir al bosc i redescobrir la natura. A la demarcació de Girona tenim paisatges extrems, dels boscos d'alta muntanya al paisatge mediterrani dels penya-segats a la costa. En aquesta ocasió fem un recorregut des de la Vall de Núria, passant per la Garrotxa i el Ripollès fins arribar al mar, sense oblidar tampoc els paisatges de l'Empordà.
Llegeix-lo aquí!

5. Entrevista a Clàudia Cedó
Una de les entrevistes més llegides de l'any. L’autora, Clàudia Cedó (Banyoles, 1973), va haver de canviar el guió quan, després de cinc mesos d'embaràs, va perdre el seu fill el setembre passat. Com a dramaturga resident de la Sala Beckett, va proposar traslladar la seva experiència personal en una obra teatral que s'estrenava amb el títol 'Una gossa en un descampat'. Sergi Belbel la dirigia amb un repartiment encapçalat per Maria Rodríguez i Vicky Luengo, dues actrius que representen el conflicte interior de la protagonista, obligada a superar un traumàtic dol després d’avortar. El descampat com a metàfora del dolor i la pèrdua es convertien no només en l'escenari real de l'obra, sinó en tot un joc simbòlic ple de records i on, al final del camí, l'espectador, seguint per viatge de la protagonista, hi trobava també la bellesa de l'acceptació.
Llegeix-lo aquí!

6. Entrevista a Cristina Valentí sobre els festivals sorpresa
Mentre alguns macro festivals busquen l’expectativa del seu públic amb infinits avançaments de cartell, un altre sector cada cop més multitudinari compra viatges i experiències sorpresa on no se’n desvela el destí fins a l’últim moment. Un fet que ve a dir que, de tant en tant, ens agrada deixar-nos portar i que siguin els altres qui organitzen les coses. Del Quart Cultura Secreta només se’n sap la data, i fins al mateix dia de l’esdeveniment, poca cosa més. Una iniciativa que ens arrenca de la quotidianitat diària per conèixer nous artistes i espais patrimonials d’un petit poble del gironès. Un espectacle al qual l’espectador confia el seu temps als impulsors, la periodista i gestora cultural Cristina Valentí i el compositor Miguel Fernández. Ells dos, amb el suport de l’Ajuntament de Quart, busquen divulgar els talents desconeguts de les diferents arts escèniques mantenint l'intriga fins l'últim moment. 
Llegeix-la aquí!

7. Entrevista a Clàudia Arqués sobre el club de lectura feminista
El feminisme amb què Virginie Despentes, Doris Lessing, Bell Hooks i moltes altres escriptores d’abast internacional impregnen la seva literatura més personal han estat motiu d’anàlisi i debat en el nou club de lectura feminista que encetava la Llibreria 22 de Girona. D’aquesta manera, s’unia a una iniciativa estatal sorgida a través del bloc La Tribu Feminista de l’escriptora Carmen G. de la Cueva i que se celebra de manera coordinada en 16 ciutats diferents. Vam parlar amb Clàudia Arqués, responsable del club de lectura feminista a la ciutat de l’Onyar.
Llegeix-la aquí!

8. Els 10 racons més romàntics de la demarcació de Girona
El mes d’abril és un dels més romàntics. Total efervescència floral. Primavera a la sang. La intensitat del romanticisme arriba al seu pic el dia de Sant Jordi, però et proposàvem començar com més aviat millor i us vam preparar aquesta selecció que recorre tota la demarcació, des de l'interior fins al mar. Tota vostra!
Llegeix-la aquí!

9. Entrevista a Irene Serrat
La història de les dones a les explotacions agràries és el fil argumental de ‘Dones pageses’, el documental que ha codirigit la realitzadora audiovisual Irene Serrat (Banyoles, 1987) amb l’historiador i periodista Miquel Aguirre per posar en valor la tasca femenina al món rural que, la majoria de vegades, ha quedat invisibilitzada per a la societat. El treball, impulsat per l’ajuntament de Banyoles, s’inscriu en el projecte de recuperació històrica que promou el consistori. Vam descrobrir amb Serrat com ha estat aquesta experiència.
Llegeix-la aquí!

10. Entrevista a Pere Parramon
'El noi saltador i la reina dels guardians rossos' (Sd Edicions, 2018) és la primera novel·la publicada de Pere Parramon (Girona, 1977), però no pas la primera que escriu. El coneixem sobretot per la seva tasca com a crític d'art i comissari d'exposicions, és historiador de l'art i actualment treballa en el món de la docència. Es defineix com un amant de les paraules i un devorador d'imatges. Un cop llegida la novel·la notem una passió desmesurada per obrir finestres: aquelles que ens apropen al món de l'art, la música, la literatura i la creació de nous móns. Tot i que no és pròpiament un conte, trobem una sèrie de referències al món de les històries dels germans Grimm que ens traslladen a un món oníric. La trobada amb Parramon va adoptar un aire màgic quan ens n'adonem que el carrer on erem instal·lats durant l'entrevista, el carrer dels Vern, coincideix amb un dels personatges de la seva història, El Rei dels Verns.
Llegeix-la aquí!

A

També et pot interessar