10 2018

Foto: 

Surtdecasa Ponent
Un 2018 en el que no heu deixat de sortir de casa!

Els 10 articles més llegits del 2018 a Ponent

Abans d'acabar l'any, rellegim els articles que més han agradat a Surtdecasa Ponent
Cristina Mongay
,
20/12/2018
Llibres
A les portes d'acabar l'any és hora de fer balanç. A Surtdecasa Ponent també ho hem fet, però fixant-nos només en allò positiu, buscant els articles que han tingut més èxit, els que més us han agradat, més heu compartit a les xarxes socials. Els hem reunit aquí i us animem a rellegir-los. Són entrevistes a personalitats interessants, recomanacions d'excursions pel territori i curiositats que us meravellaran.

1. La Tribu Fera, un espai d’aprenentatge per tota la família
El projecte La Tribu Fera va nàixer el febrer del 2018 gràcies a l’esforç i la il·lusió de dues mares lluitadores i expeditives. L’Eva i la Marta són dues dones inquietes que volien reconnectar amb el model de maternitat i contribuir en la reconstrucció del concepte de criança conscient. Són abanderades, també, de la conciliació familiar, del creixement personal i del porteig infantil.

Llegeix-lo aquí!2. Entrevista a Gal·la Mor
Tot va començar de molt menuda, trastejant innocentment amb els plastidecors i les llibretes quadriculades, després de classe. Tarda rere tarda, intentava captar tot allò que la sorprenia sobre un full de paper. Amics de l’escola, animals salvatges, peces de roba, objectes de casa. Tot s’hi valia! Cada forma, cada volum, la feia veure el món des d’una altra perspectiva, una mirada atenta i detallista que ara, de gran, l’hi ha valgut per donar ales a la seva passió: el disseny de joies. Parlem amb la Gal·la Mor, l’ànima de Gal·la Joies.

Llegeix-la aquí!3. 10 allotjaments rurals per enamorar-se de Ponent
Habitualment busquem lluny el que no trobem al nostre dia a dia: calma, silenci, observació de la natura, reconeixement dels oficis tradicionals ara pràcticament en desús o mecanitzats. Però l’experiència, i la bona observació, ens evidencien que no cal recórrer 1000 kilòmetres per aconseguir la desconnexió. Que amb només ganes, apagar el mòbil i veure amb els ulls ben oberts, i els sentits preparats per tot, el nostre territori, seran capaços de gaudir de tot aquest aliment pel nostre cos i la nostra ànima. Us presentem 10 allotjaments rurals per enamorar-se de les terres de Ponent!

Llegeix-lo aquí!4. Entrevista Olga Olivera-Tabeni
En motiu del dia 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, parlem amb l’artista visual ponentina Olga Olivera-Tabeni per esbrinar la seva visió de l’actualitat artística i del paper de la dona dins i fora dels tallers creatius.

Llegeix-la aquí!5.  Els 10 plans per fer aquest estiu a les terres de Ponent​
Festa i calma. Natura i carrer. Poble i ciutat. Nedar i caminar. L'estiu ens mou i és impossible quedar-se a casa, i més davant d’ofertes culturals abundants i per a tots els gustos. Perquè no us perdeu en el mar de propostes que ens arriben en aquesta època, us presentem una petita guia que us pot ser molt útil a l'hora de programar aquests dies calorosos que conviden a sortir al carrer. Perquè volem que el queda d'estiu estigui ple de vivències especials i diferents!

Llegeix-lo aquí!6. Entrevista Anna Punsoda
Moltes són les línies que porta redactades la periodista i escriptora Anna Punsoda. Ara presenta ‘Els llits dels altres’, la seva primera novel·la, un relat que explica les memòries d’una jove de trenta anys que repassa els capítols més importants –i més amargs– de la seva vida.

Llegeix-la aquí!7. Els 5 llocs on menjar hamburgueses a la capital de Ponent
Quin gran invent, això de l’hamburguesa! Carn picada en forma circular aplanada, embolcallada en pa i acompanyada tradicionalment per anelles de ceba, enciam i formatge. L’hamburguesa és una opció imprescindible de la carta de molts bars i restaurants de Ponent (i d’arreu) i un autèntic plaer per a molts de nosaltres. Tant si ets un gran carnívor, com si no, l’hamburguesa és un dels plats més demanats a l’hora d’anar a dinar o sopar ‘de restaurant’. Veient que la seva febre no decau, hem decidit fer una mica de recerca i us portem els 5 millors restaurants on fan hamburgueses de proximitat i qualitat, a la capital de Ponent.

Llegeix-lo aquí!8. Entrevista Lo Garrotín Lleida
Parlem amb dos dels responsables de la festa Lo Garrotín de Lleida, iniciativa que treballa per fer valdre el garrotín lleidatà, un dels estils musicals més nostrats de Ponent. Per una banda, conversem amb la Dolors Pubill, una de les filles del mític cantant lleidatà Enric Pubill 'Lo Parrano', i amb el Jordi Noró, percussionista de la banda de garrotín La Violeta. Respecte a la tradició, humilitat i molt de ritme!

Llegeix-la aquí!9. Entrevista Meritxell Gené
Parlar de Meritxell Gené és parlar de música, de poesia i de compromís amb el país i amb la dona. Compta amb quatre discs a l’esquena, i amb gran quantitat de col·laboracions i espectacles poèticomusicals en curs. És una jove sensible, atenta i perfeccionista. I tot i la seva dolça veu i els acords que l’acompanyen, la força de les paraules que escull Gené en cadascun dels seus temes l’ha convertit en una de les veus ponentines més reivindicatives dels darrers temps.

Llegeix-la aquí!10. Entrevista Promethea
Qui diu que els joves no senten passió per l’art i la cultura, que no s’emocionen davant d’una pintura o una fotografia, que no tenen idees i enginy per donar el tomb al teixit cultural establert? L’Associació Cultural d’Artistes Promethea, que va néixer a la ciutat de Lleida el gener passat, és un bon testimoni del pols artístic que batega amb força al cor de Ponent. Actualment, Promethea està formada per un grup de nou joves de Lleida, un conjunt de promeses artístiques que han vingut per quedar-se i que, tot i la seva joventut, tenen molt clar què volen i on han d’arribar. Parlem amb dos dels seus membres fundadors, en Joan Giralt i en Josep Maria Monrabà!

Llegeix-la aquí!

A

També et pot interessar