Els més llegits 2020

Foto: 

Cedida

Els 5 articles més llegits del 2020 a la Catalunya Central

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Centre
,
28/12/2020
Activa't
Ara que acaba el 2020, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany i que més han entusiasmat els lectors. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!


1. Eva Marichalar-Freixa: "No hi ha res més poderós que trobar-nos als llocs"
Deriva Mussol són, com elles mateixes es defineixen, Jordi Lafon (Barcelona, 1967) i Eva Marichalar-Freixa (Manlleu, 1973), més aquelles persones que participen en les seves propostes. De les respectives trajectòries en arts visuals, arts performatives i educació, sorgeix l'interès en el caminar i la deriva com a formes d'explorar possibilitats de creació i aprenentatge en contextos contemporanis. Des del 2012, i gràcies a formar part del Projecte Viver d'ACVIC, Centre d'Arts Contemporànies de Vic, han recorregut llocs tan diversos com Sabadell, Lahti (Finlàndia), Bergen (Noruega), Manlleu o Tarragona. Per descobrir una mica més de què va el projecte vam conversar amb l'Eva.
> Llegeix-lo aquí!

 

  • imatge de control 1per1


2. Jet: "Quan començàvem a aixecar cap com a generació ens ha caigut un altre hostiot"
Un disc acabat de sortir del forn i una gira a punt d’estrenar. L’any començava bé per a Jo Jet i Maria Ribot amb 'sant llorenç' (U98 Music, 2020) però la pandèmia del coronavirus va obligar a prémer el botó de pausa a les primeres notes. Quan més tard tot es va començar a moure una mica, encara que fos a un ritme més lent que de costum, Jet (Manresa, 1990) reflexionava sobre la situació post-confinament que li toca viure com a músic, però també com a activista i emprenedor cultural, de la reformulació de projectes i del paper que tota la societat haurà de jugar per no deixar caure el sector de la cultura.
> Llegeix-lo aquí!

 


3. Pep Farrés: "El fet de poder abraçar una persona propera ha agafat un altre valor"
Quan fa un any ideaven un espectacle sobre abraçades pendents, poc es podien imaginar que la realitat els concediria el millor i el pitjor escenari a la vegada per mostrar-lo. Farrés Brothers i Cia ha estrenat 'Orbital' al Festival Grec de Barcelona, un espectacle familiar sobre òrbites celestes i òrbites humanes, totes dues en moviment constant però mantenint aquell punt de connexió que en garanteix un camí sense pèrdua. La companyia igualadina assoleix la majoria d’edat en un any complicat però fidel als seus principis i amb la voluntat de seguir posant constantment sobre els escenaris projectes innovadors. Pep Farrés, membre de la companyia, ens explica la trajectòria d’'Orbital' abans, durant i després del confinament, de les pantalles que intervenen en l’espectacle i de les que han reinventat la cultura els darrers mesos, de viatges a la Xina i de la necessitat de fer comunió amb el públic, ara dispers i distant entre les butaques.
> Llegix-lo aquí!

 


4. Arnau Barquer: "A Catarsi busquem el qüestionament i la curiositat"
A principis del 2019, i sota el paraigua de la cooperativa Cultura21, Manresa va veure néixer Catarsi, un nou mitjà de comunicació sorgit per esdevenir una revista digital de referència de pensament crític en català per generar debat i reflexió. Un any i mig més tard des de la seva eclosió al panorama comunicatiu català, vam parlar amb Arnau Barquer (Barcelona, 1989), coordinador de la revista Catarsi, sobre aquest trajecte inicial i dels objectius assolits.
> Llegeix-lo aquí!

 


5. Marta Sitjà: "Es pressuposa que el teatre de carrer és menys important que el que passa dins el teatre"
"Professionals que reivindiquem les arts de carrer a través del nostre manifest." Així es presenta Street Arts Manifesto a les xarxes socials. Una col·lisió de persones que davant la situació actual prenen partit i sobretot creen un posicionament respecte a les arts de carrer en forma de Manifest i d'acció que va tenir lloc simultàniament en diverses zones de la geografia internacional. Vam parlar amb la Marta Sitjà (Manlleu, 1980), artista i part del grup còmplice del manifest, encarregada de buscar col·laboracions i adhesions arreu de l'estat.
> Llegeix-lo aquí!

 

A

També et pot interessar