10 articles més llegits 2019

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2019 al Penedès

Abans d'acabar l'any, rellegim els articles que més han agradat a Surtdecasa Penedès
Surtdecasa Penedès
,
27/12/2019
Activa't
A les portes d'acabar l'any és hora de fer balanç. A Surtdecasa Penedès també ho hem fet, però fixant-nos només en allò positiu, buscant els articles que han tingut més èxit, els que més us han agradat, més heu compartit a les xarxes socials. Els hem reunit aquí i us animem a rellegir-los. Són entrevistes a personalitats interessants, recomanacions d'excursions pel territori i curiositats que us meravellaran.

1. Begoña González: "El món que ve demana persones de ment i cor oberts"
Mediona és un municipi de 2.300 habitants on conviuen dos centres educatius de la ZER Serra d’Ancosa, els CEIPS Renaixença i La Fassina i dos projectes alternatius, El Roure i Epiqueia. Malgrat les seves dimensions, Mediona, el seu entorn rural i aquesta diversitat de projectes atrauen famílies que volen que els seus fills i filles aprenguin d’una forma vivencial i amb un ritme natural, en un ambient tranquil i amb la natura com a principal font de coneixement. En aquest article ens vam fixar en el cas d’El Roure que, des del 2001, ha desenvolupat el seu concepte d’escola viva en una finca rústica del municipi.
> Llegeix-lo aquí!
 

  • imatge de control 1per1

2. David Monteagudo: "Cuinar per als altres és un acte d’amor"
L'escriptor gallec, resident a Vilafranca del Penedès, David Monteagudo torna a compartir el seu univers a 'Si quieres que te quieran' / 'Si vols que t’estimin', un peculiar llibre de receptes de cuina que són relats i que prenen diferents formes en un exercici de llibertat estilística. Monteagudo torna a publicar amb :Rata_, una editorial que creu en la seva obra, marcada per la honestedat, un caràcter minuciós i un univers que es belluga amb total naturalitat entre la quotidianitat i la fantasia. Al seu nou llibre, Monteagudo "inventa" un gènere on els ingredients són l’amor per la cuina i l’amor per la literatura. Sobre els catorze relats que l’integren hi planeja l’estranya barreja del narcisisme que envaeix tot cuiner i l’acte d’amor cap als altres que és la cuina del dia a dia.
> Llegeix-lo aquí!
 

3. La Carrerada a La Cerdanya, el camí ramader que unia el Penedès amb els Pirineus
Cada matí de dilluns i del tercer diumenge de mes, entre cinc i deu persones arrangen voluntàriament el tram costaner de la Carrerada a la Cerdanya, un camí ramader que creua un dels darrers pulmons verds del litoral català, l’Ortoll, a ponent de Vilanova i la Geltrú (Garraf) i que s'enfila fins a l'Alta Cerdanya.
> Llegeix-lo aquí!
 

4. Cinc racons indians del Penedès
A les comarques de l’Alt, el Baix Penedès i el Garraf hi ha dos municipis que formen part de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya: Sitges i Sant Pere de Ribes, tots dos al Garraf. Més enllà de les grans avingudes, cases molt decorades amb columnes, baranes i pilars que semblen imitar fulles i flors o les plantes exòtiques als jardins, en aquest article fem un viatge per cinc edificis i espais que formen part de l’anomenat “llegat indià” a les nostres comarques.
> Llegeix-lo aquí!
 

5. Sara Ortiz Escalante: "Hem de posar l’enfocament en la vida quotidiana de les persones"
L’activista i investigadora Sara Ortiz Escalante va néixer i créixer a Vilafranca del Penedès, on va viure fins al 2003. Des de llavors ha tingut el privilegi d’haver viscut a diferents països (El Salvador, Mèxic, EUA i Canadà). La seva tasca s’ha centrat en l'equitat de gènere, la planificació urbana i la seguretat des d'una perspectiva de gènere i, des del 2009, treballa amb Col·lectiu Punt 6, un grup de planificadores i arquitectes feministes amb seu a Barcelona interessades a repensar l'entorn construït des d'una perspectiva de gènere. A la seva tesi ha volgut analitzar com la planificació urbanística afecta la vida quotidiana de les dones que treballen de nit, i, en particular, quin és l’impacte que reben de la violència de gènere, els problemes de seguretat i el transport.
> Llegeix-lo aquí!
 

6. Francesc Mestres: "Ens arrisquem amb una literatura d’experimentació minoritària"
A Catalunya hi ha unes 800 llibreries i un centenar d’editorials (de l'AELC). A Barcelona es concentra el 45% de la producció literària de l’Estat. La sobreoferta de publicacions és un mal de cap pel sector editorial, especialment per a les petites empreses editores, que han de competir amb les grans multinacionals que dominen el mercat. En aquesta entrevista vam parlar amb l'editor de l'editorial vilanovina El Cep i la Nansa que ha complert el seu 40è aniversari amb més de 500 obres publicades, tot mantenint l’esperit de servir d’eina per a una societat que es vol lliure i cultivada.
> Llegeix-lo aquí!
 

7. Les mares aprenen català
A Vilafranca del Penedès, com en altres ciutats, el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix tallers de català a diversos centres educatius. Els anomenats 'Tallers de Llengua i Socialització de Famílies en l’entorn educatiu', més enllà d’ensenyar llengua catalana, tenen com a objectiu principal facilitar el coneixement de l’entorn més proper a les persones nouvingudes i aconseguir una participació activa de les famílies en el centre educatiu. Fomentant l’ús social de la llengua catalana es vol obrir una porta a la cohesió social.
> Llegeix-lo aquí!
 

8. 5 espais naturals recuperats al Penedès històric
Enmig de la pressió urbanística i la freqüentació humana de gairebé tot el territori, hi ha alguns espais naturals que han estat protegits i recuperats amb èxit al llarg dels darrers anys al Penedès històric. Rere aquests projectes hi ha sovint grups ecologistes, experts en flora i fauna i persones conscienciades que hi han dedicat el seu temps i els seus esforços. Malgrat tot, la lluita perquè aquests espais recuperin una vida que els hi és pròpia ha de ser constant. La poca sensibilitat de la societat, la pressió urbanística, els actes de vandalisme i una consciència més aviat baixa de la importància de conservar la biodiversitat en el nostre entorn més proper són enemics difícils de combatre. Sobretot tenint en compte el desfalc entre l’esforç i el temps que requereix recuperar un entorn natural i el poc que costa destrossar-lo.
> Llegeix-lo aquí!
 

9. David Ribas: "L’art és d’oïda"
Al número 33 del carrer de Baix de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), el David Ribas ha fet sostenible la seva devoció per l’art i per l’entorn que l’acull a l’HD Riudebitlles, un petit hotel de tres habitacions que combina art i allotjament, convertit en un punt neuràlgic del "poble amb més artistes per metre quadrat del país". La que havia estat una masoveria de la casa familiar, és també des de fa deu anys l’estudi del David, un artista que ha decidit obrir un punt de trobada amb la creació artística, les rutes del vi i el cava penedesencs i els molins paperers. El David, a més d’amfitrió, és pintor i grafiter. Entre les seves obres hi ha ‘L’art és una venjança’, on reivindica “l’idioma de les parets” i el seu contingut a través d’un amplíssim recull de missatges i dibuixos fets al llarg dels anys -des de finals del segle XIX- als miradors dels molins paperers.
> Llegeix-lo aquí!
 

10. Xavier Xortó: "Hem de crear paisatges resistents al foc"
Xavier Xortó, és coordinador d’Agrupacions de Defensa Forestal, Secretari del Secretariat de les Federacions d'ADF de Catalunya, president de l'ADF de Sant Sadurní d'Anoia i també és conseller de Greenpeace. Sosté que els incendis forestals no són només un greu problema mediambiental, sinó que, a causa de l’abandonament rural i el canvi climàtic, han esdevingut un problema “de seguretat nacional”. Des de les ADF demanen una consciència social i política ferma davant aquesta situació i que les administracions dediquin recursos a la prevenció. 
> Llegeix-lo aquí!
 

A

També et pot interessar