10 articles més llegits 2019

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2019 al Centre de Catalunya

Abans d'acabar l'any, rellegim els articles que més han agradat a Surtdecasa Centre
Surtdecasa Centre
,
27/12/2019
Activa't
Ara que acaba el 2019, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per un munt d'usuaris. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. Berni Puig: "El detonant va ser que em vaig cansar d’estar a l’estudi un dia que feia sol"
Berni Puig (Castellbell i el Vilar, 1990) és il·lustrador, gravador, fa murals en espais industrials abandonats i ha engegat un projecte editorial anomenat Hòstia Santa. Un artista veu la bellesa en els racons més inesperats, troba la perspectiva que transforma l’objecte en art i ens ajuda a veure més enllà de tot allò que coneixem. Puig és un d’ells i des de fa un parell d’anys, viu al Konvent.0, un antic convent de monges de finals del segle XIX reconvertit en un centre artístic multidisciplinari.
> Llegeix-lo aquí!
 

  • imatge de control 1per1

2. Isabel Casas: "Nosaltres deixaríem de ser qui som si no tinguéssim literatura de fons"
La Isabel Casas és una de les sòcies de la llibreria igualadina Llegim...?, una llibreria especial, on els seus prestatges sostenen obres de qualitat: no hi falta la poesia, l’assaig ni la literatura de fons; i que enguany bufa les espelmes en el seu 15è aniversari. La llibreria va néixer amb la voluntat de servei, d’oferir un espai de trobada entre el coneixement, la música, la literatura, la cultura i la saviesa; i a la vegada, ser un aparador de l’activisme cultural, social i polític, i també per ampliar el marc cultural de la ciutat. Una de les particularitats de la llibreria Llegim...? és la seva col·lecció especialitzada de llibres feministes i de música. Casas ens explica com d’important és la literatura de fons, en moments convulsos, de pèrdua de valors humans i socials.
> Llegeix-lo aquí!
 

3. Killing Weekend: "Apostem per ser una marca sostenible i fer del client una persona conscient i crítica"
A les portes d'una nova edició del Rec.0, el festival de pop up stores d’Igualada, vam parlar amb una de les marques que hi participen, Killing Weekend, "una marca de moda urbana que inspira a la gent a escollir el seu propi camí". Així la defineixen els seus creadors, els manresans Alba Martínez Armengol i Xavier Martínez Checa. A més, està clarament caracteritzada i representada pels seus valors; i és que cadascuna de les seves peces forma part d’una edició limitada perquè segons el tàndem que pedaleja Killing Weekend “cada persona és única i diferent”, però sobretot, sense oblidar uns altres valors molt importants i que marquen la seva idisioncràsia: la seva aposta per la moda sostenible i amb connotacions del territori, fent dels qui vesteixen Killing Weekend, persones conscients i crítiques.
> Llegeix-lo aquí!
 

4. 5 pobles del Centre de Catalunya que no et pots perdre
Us proposem un top 5 de pobles encantadors del Centre de Catalunya que no et pots perdre. Gaudeix del seu entorn, viu i submergeix-te en la seva natura, dels seus secrets, dels seus carrers sigilosos i estrets, ressegueix l’empremta de la seva història i endinsa’t a les entranyes de les seves llegendes i misteris. Un magnífic pla perquè surtis de casa i els descobreixis, molt a prop teu.
> Llegeix-lo aquí!
 

5. Biel Rossell: "La pel·lícula és el viatge que fa el Pep, gràcies a o per culpa de la Sara"
Quan la productora Isona Passola va veure 'No me quites', el primer curt que va dirigir Laura Jou, ho va tenir clar: ella havia d'encarregar-se de l'adaptació de la novel·la que acabava de llegir, el Premi Sant Jordi de l'any 2015 'La vida sense la Sara Amat'. Amb anys d'experiència com a coach o assessora d'actors infantils i juvenils d'èxit al cinema i la televisió, el primer llargmetratge de Jou, produït per la Xarxa de Comunicació Local i Massa d'Or Produccions, havia d'estrenar-se a la televisió, però finalment arribarà als cinemes el 12 de juliol. El càsting i la direcció d'actors han estat clau en una pel·lícula que es basa en la interpretació de la parella protagonista: Maria Morera (2003) i l'igualadí Biel Rossell (2004). Laura Jou ens va dir de Rossell que “té un potencial increïble” i que els va “facilitar molt la feina”.
> Llegeix-lo aquí!
 

6. Jordi Costa: "Cantar és una cosa molt més gran que no pas el que passa als escenaris"
Més enllà de reconèixer-hi un verb irregular dels que tants maldecaps ens donaven quan començàvem a aprendre anglès a l’escola, The Sing Sang Sung s’ha convertit ara en una proposta musical pionera: aconseguir que un grup de persones aprengui unes cançons en unes hores a través de l’escolta i la repetició en un taller de cant grupal i les acabi interpretant en una macro cantada. És a dir, que hi arribi com a participant i en surti com a artista. L’artífex d’aquesta proposta és Jordi Costa ‘Sec’, músic i docent de Gironella que ha vist com el projecte s’ha fet gran en només dues edicions.
> Llegeix-lo aquí!
 

7. La MaCa: Motor de transformació pel barri del Rec d'Igualada
Amb un treball de formiga, tossuderia i convicció, una antiga adoberia pràcticament abandonada al barri del Rec d’Igualada s’ha anat dotant de vida durant els darrers mesos per convertir-se en un espai de cotreball i cocreació en constant moviment. Al darrere d’aquest projecte que es diu La MaCa, hi ha l’Associació Manel Caro, una entitat constituïda per recollir i donar continuïtat al llegat de qui va ser l’ànima de la demanda ciutadana per la recuperació del barri del Rec. L’emblemàtic barri industrial d’Igualada, vinculat històricament al tèxtil i a la pell, s’està degradant a passes de gegant a causa de la inacció política i la falta d’un projecte clar. Però hi ha persones que imaginen un Rec viu i amable, integrat a la ciutat, on la mixtura d’usos i el coneixement compartit donin fruits dia a dia. Vam parlar amb el dissenyador web Jordi Carner i el gestor cultural Roger Mula, dos dels impulsors de La MaCa, per conèixer més a fons aquest projecte.
> Llegeix-lo aquí!
 

8. Roser Oduber: "El dèficit d’interès és el pitjor que hi ha a la humanitat"
Roser Oduber viu i treballa des de fa anys a Calders (Moianès) i és la directora del CACiS - Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç. Com a artista, la seva obra és intensa i profunda; ha transcendit la bidimensionalitat de la pintura per llançar-se a un exterior que fins fa una dècada li era només un escenari i que des de llavors la nodreix. Diu que té "una tara genètica" i que no concep la vida sense l’art i la creació. Vam parlar amb ella de la seva obra, del CACiS i altres experiències que acosten l’art al territori, del paper de les dones en l’art contemporani i de la necessitat d’afrontar d’una vegada per totes un canvi de l’ordre mundial que respecti el planeta i els qui l’habiten.
> Llegeix-lo aquí!
 

9. 8 castells imperdibles del Centre de Catalunya
Amb aquest article, us proposem un seguit de castells que no et pots deixar escapar a les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat Nord; i és que el Centre de Catalunya és territori de castells, de llegendes, de muralles i fortificacions inexpugnables, de misteris i de murs impenetrables. El pas de la història ens ha deixat tot un seguit de castells i racons que no et pots deixar escapar. Deixa’t sorprendre per l’empremta dels segles i gaudeix, tant de les seves imponents i espectaculars edificacions com de les vistes que s’hi poden veure des de dalt dels seus turons.
> Llegeix-lo aquí!
 

10. Cubus Games: El poder de la narrativa interactiva
Pioner a l'estat en la creació de gamebooks, Cubus Games és un estudi igualadí creador d'experiències interactives basades en tot tipus de narratives. Els cofundadors Quim Garreta i Jordi Solà defineixen l’estudi com un laboratori d’alquímia que viu en un estat d'exploració constant. Treballen en els camps de l'entreteniment, el patrimoni cultural i el turisme, però també estan fent incidència i aprofitant el poder de la narrativa interactiva en l’àmbit de la salut, social, emocional i educatiu. L’equip d’artesans digitals que encapçalen ha creat escola gràcies a la seva creativitat i a un ús de la tecnologia que sempre aporta riquesa a l’experiència final, sigui quina sigui.
> Llegeix-lo aquí!
 

A

També et pot interessar