10 articles més llegits 2019

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2019 al Camp de Tarragona

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Camp
,
26/12/2019
Activa't
Ara que acaba el 2019, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per un munt d'usuaris. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. Josep M. Virgili: “A Twitter hi ha poca gent que escrigui de qualsevol manera, però és un reflex de la societat i es fan errors"
@Virgili7 té gairebé 23 mil seguidors a Twitter amb només un any i escaig d'activitat. Josep Maria Virgili (Riudoms, 1953) és professor de llengua catalana, impulsor del Grup Koiné i membre del Cercle Vallcorba. Ara jubilat, amb la premissa "Si m'ho permeteu” esmena les errades lingüístiques fetes pels usuaris a la xarxa social. També es fixa molt en els mitjans de comunicació públics de Catalunya, assegura que difonen una llengua “pseudocatalana”. És polèmic i políticament incorrecte en algunes qüestions.
> Llegeix-lo aquí!
 

  • imatge de control 1per1

2. Aleix Roig: “El 80% de la població mundial no pot veure les estrelles”
Quantes nits fa que no alces el cap per mirar cap al cel i gaudir de les estrelles? Un gest senzill. Potser, però, no t’has adonat que no les pots veure, que amb tanta llum artificial, no pots observar la Via Làctia. Aleix Roig, un dels membres d’AstroPrades, assegura que el 80% de la població mundial no pot veure les estrelles. Justament, per posar en valor la qualitat del cel de Prades i protegir-lo, des d’AstroPrades estan impulsant el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Durant tot l’any, i especialment a l’estiu, organitzen diverses activitats de divulgació astronòmica per donar a conèixer el projecte. 
> Llegeix-lo aquí!
 

3. “L’art ha de sortir dels tallers per treballar directament amb la societat”
El Camp de Tarragona ha perdut embranzida cultural els últims anys i els artistes visuals han perdut espais per expressar-se. Per revertir aquesta situació i que aquests artistes tornin a ser un interlocutor a tenir en compte, diverses persones han constituït l’Associació d’Artistes Visuals de les Comarques del Sud de Catalunya. Mentre s’articulen i es defineixen, a Surtdecasa conversem amb el president, Aureli Ruiz, i la secretària, Cristina Ferré, de la nova entitat.
> Llegeix-lo aquí!
 

4. Pep Escoda: “El retrat permet fotografiar la persona i no el personatge”
Serrallenc, cul inquiet, activista cultural, fotògraf, retratista… Hi ha tants adjectius que poden definir Pep Escoda (Tarragona, 1958). Ha guanyat més d’una vintena de premis LUX en la seva trajectòria professional de trenta anys i les seves fotografies - sovint en blanc i negre - s’han imprès en revistes i diaris d’arreu del món. L’exposició ‘Pep Escoda. Retrats’, comissariada per Sílvia Omedes, es divideix en tres parts amb retrats de 78 personatges coneguts i de persones desconegudes. La majoria de retrats els ha fet els dos darrers anys, de fet, uns dies abans d’inaugurar l’exposició, va encabir el rostre de Willy Toledo després d’haver visitat el festival REC. Escoda evidencia un punt de maduresa exquisit, detallista i sobretot antropològic. Diu que el dia que no aprengui de la seva pròpia obra deixarà aquest ofici. En un moment en què abunden les "selfies", Escoda aposta pel retrat. 
> Llegeix-lo aquí!
 

5. Roser Vernet: "Amb Priorat en persona volíem que la comarca fos matèria literària"
Si busquem la lletra R, hi trobem l’entrada ‘Roser’ i diu així: “Té caràcter i energia i mana molt, perquè algú ha de manar. Parla clar i encara mira millor. El seu gest t’avisa quan està a punt de riure o a punt d’esclatar. És de pedra i aglutina: això ho farem així, perquè t’ho dic jo, això m’agrada i allò no. Ella és el Perxe i el Centre Quim Soler i és ella mateixa, feta i deixada estar. Si t’ha d’abraçar, t’abraça a la catalana sense aquell devessall tan mediterrani i tan molest que tant es porta en el nostre gremi. Si t’ha de fotre un moc, te’l fot. És d’agrair la gent que parla clar”. És l’escriptor Jaume Copons descrivint a la Roser Vernet (El Molar, 1955) al diccionari de Priorat en persona.
> Llegeix-lo aquí!
 

6. David Oliete: "L’ull fotogràfic marca la diferència entre qui és fotògraf i qui fa fotografies"
David Oliete (Tarragona, 1986) és un dels fotoperiodistes tarragonins més reconeguts internacionalment, sobretot gràcies a les seves imatges zenitals de pinyes castelleres que des del 2012 fan la volta al món. Ara acaba de guanyar un dels premis IPA en la categoria d’esdeveniments competitius. Oliete és un assidu de les places i sobretot del Concurs de Castells. Amb el seu ull fotogràfic capta pinyes, castells o emocions. La sèrie amb què ha obtingut el premi la va fer al Concurs del 2018 amb un 4 de 9 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A Surtdecasa hem conversat amb ell. 
> Llegeix-lo aquí!
 

7. Jil Love: "La nuesa mostra la vulnerabilitat amb tota la seva fortalesa"
La tarragonina Jil Love és art fet protesta. Dissabte passat, durant la manifestació convocada per les entitats independentistes en contra la sentència dels presos polítics, va fer una acció. L’artista Jil Love es va despullar tapant-se amb fotografies dels presos i amb pintura vermella per simbolitzar la sang de les càrregues policials dels últims dies. Ella està instal·lada a Los Angeles, però ha tornat per participar de la revolució catalana i “de drets humans”, diu. Després de la resolució de la Sentència va fer una acció semblant pels carrers de Tarragona per denunciar la vulneració de drets. 
> Llegeix-lo aquí!
 

8. "Hi ha una dependència tan gran de la petroquímica que una de les conseqüències és el silenci"
Fa gairebé 45 anys que el polígon petroquímic més gran del sud d’Europa es va posar en marxa al Camp de Tarragona. Té un impacte econòmic en el territori molt gran, generant gairebé un 40% dels llocs de treball directes o indirectes de la zona. Al mateix temps, produeix una contaminació incalculable a causa del buit legal que existeix en relació a les emissions de gasos industrials. Els periodistes Christophe Sion i Santi Suárez han dirigit el documental ‘És a l’aire’ (Un Capricho de Producciones) que es va veure al Festival REC. A través de diverses històries, presenten una realitat recollint totes les veus implicades. Els dos directors asseguren que els periodistes i la societat han de fer més preguntes, encara que les respostes siguin incòmodes. 
> Llegeix-lo aquí!
 

9. Jordi Abelló: "Quan estàs obsessionat en un tema en concret, acabes desxifrant la realitat sota aquell prisma"
Estem envoltats d’arquitectures que sovint passen desapercebudes. L’artista Jordi Abelló (Reus, 1970) ha ordenat tots els inputs que ha rebut durant dos anys i els ha plasmat en més de 1.500 dibuixos, una obra que ha anomenat ‘Arquitectures’. No l’ha exposat a cap lloc, sinó que ha fet un documental que es pot reproduir gratuïtament. Abelló trenca amb l’arquitectura de la Bauhaus perquè considera que és massa racionalista. Ell aposta per deixar volar la imaginació. A partir de retalls de diari i d’il·lustracions de llibres, crea arquitectures fascinants. El dibuixant és molt crític amb el món de l’art actual, allunyat dels circuits tradicionals. Jordi Abelló és segurament un dels artistes contemporanis més subversius del Camp de Tarragona i des de Surtdecasa pugem al seu estudi, situat en un galliner d’un terrat de Reus, per conversar.
> Llegeix-lo aquí!
 

10. Ruth Troyano: “Quan entens l’enòleg, interpretes d’una altra manera el vi”
El món del vi es troba en plena revolució gràcies a una generació d’enòlegs que està repensant la manera de fer vi, tot plegat amb un diàleg intergeneracional constant. Els llibrets ‘Retrats de vi’ de Publicacions URV volen donar a conèixer aquest nou paradigma fent visible la figura de l’enòleg. L’autora, Ruth Troyano (Reus, 1979), ha escrit de moment vuit llibrets, tots de diferents DOs de Catalunya. Troyano és una periodista freelance que es dedica a l’enocomunicació i a l’enoturisme, dues paraules que ni tan sols existeixen als diccionaris.
> Llegeix-lo aquí!
 

A

També et pot interessar