Jump to navigation
1. Emma Roca: "Les comarques de muntanya han de ser el Silicon Valley del Pirineu català"L'Emma és bombera professional i ultrafondista des de fa més de 20 anys, així com co-fundadora de Gratacool, la primera empresa dedicada a la comercialització de polpa de gratacul (gavarrera) com a font de Vitamina C natural. La gavarrera és el fruit d’un roser silvestre molt abundant al Pirineu i és una font de nutrients que contenen grans dosis d’antioxidants, polifenols, galactolípids, proteïnes, fibra, vitamines i minerals. El centre d'operacions de Gratacool es troba a la Cerdanya.> Llegeix-lo aquí!
2. Guillem Xanxo: "El territori m’ensenya altres maneres de viure"El Guillem ha agafat el relleu del forn de pa de Rialp, la 'Fleca de muntanya'. Elabora pa amb forn de llenya, massa mare i farines ecològiques, també fa coques i brioixeria. A més, els dimecres i dijous reparteix en alguns pobles. Assegura que està “canviant el mètode de consum de la gent del Pallars”, que s'estan acostumant a encarregar el pa. El 28 de febrer de l'any passat van inaugurar la fleca.> Llegeix-lo aquí!
3. "La Contra és un acte de militància cultural"La Dolça Puig i la Sandra Lobon són les contrabandistes de lletres de La Contra, un espai literari efímer que es va presentar per Setmana Santa al Pallars Sobirà. Aquest és el punt de partida d'un projecte que compta amb un fons bibliogràfic ric amb literatura infantil i juvenil, però obert a tots els públics, amb la intenció de fer pedagogia literària a través d'activitats variades al llarg de l'any, com conta-contes, presentacions, venda de llibres, vermuts o clubs de lectura. Una resposta creativa per alimentar la fam de llibres d'aquesta comarca pirinenca. A finals d'any ja han obert un espai fixe a Sort que ha esdevingut un dels centres neuràlgics de la literatura popular a la capital del Sobirà.> Llegeix-lo aquí!
4. Odette Telleria: "És molt complicat dir mentides quan cantes"L'Odette va néixer a l'Habana (Cuba), però des de fa anys viu al Pallars Sobirà, on ha format el grup de música Tirapajazz, dirigeix dues corals i ofereix classes de cant particulars. També és professora del Taller de Músics de Barcelona i forma part del quartet Gema 4.> Llegeix-lo aquí!
5. Saül Garreta: "S'ha de tenir una visió holística del territori en la que cada part compleix la seva funció"Nascut a Tarragona l'any 1972, el Saül Garreta treballa d'arquitecte repensant maneres alternatives d'urbanisme, fórmules per facilitar l'accés a l'habitatge i impulsant projectes per a la recuperació de pobles abandonats. Des del 2012 que tira endavant la iniciativa de Reviure Solanell amb la intenció de desenvolupar una proposta d'habitatge cooperatiu per a aquest poble abandonat de l'Alt Urgell. Des de fa un temps ho complementa amb un nou projecte al Catllar.> Llegeix-lo aquí!
6. Pels fogons de Lo Quiosc: "Volem impregnar la gent de felicitat"La Sònia Gasia Ros i el Ramon Mitjana Isarn encapçalen des de fa dos anys un projecte que combina cultura, gastronomia i entorn al costat del pantà de Sant Antoni al terme de Talarn en un espai gairebé mimètic, però cuidat al mil·límetre. És el quart any que Lo Quiosc acull el Talarn Music Experience, cosa que l’ha catapultat a dalt de tot dels locals musicals de referència als Pallars. El projecte TME creix, es consolida i afegeix millores any rere any. Per aquesta temporada n'hem comptat dues: la cuidada selecció del cartell en termes de paritat de gènere i una oferta gastronòmica que es caracteritza per la qualitat, la fusió i l’explosió creativa. Tal com diuen el Ramon i la Sònia, no és fàcil trobar la fórmula que funcioni i que faci que tot surti a la perfecció. Per això hem tret dels fogons per un moment a l’Enric Almagro Bargué, l’Elhame Ben Bouzyane i el Llorenç Aguilar Canal i parlar amb tots cinc del que s’està coent a la seva cuina.> Llegeix-lo aquí!
7. Kliment Olm: "Tots tenim a dins potencials no expressats, sovint reprimits a causa de limitacions absurdes"El Kliment Olm és l'artista creador de Rocaviva, un espai de roques esculpides pròxim a Músser, un poble ubicat entre l'Alt Urgell i la Cerdanya, d'on Olm és originari. L'any 2010 l'obra va ser declarada Bé Cultural d'Interès Local, però l'any 2013 Olm va haver de marxar a causa d'agressions i amenaces cap a ell i la seva obra. El 2017 el projecte va reobrir de nou sota la gestió i preservació de l'Associació Cultural Rocaviva.> Llegeix-lo aquí!
8. Anna Rubio: "La dansa dona la particularitat, l'originalitat i l'excel·lència a la proposta que oferim"Durant el mes de juny, Burg (Pallars Sobirà) acull una nova edició del Festival Muda Pirineus, que ofereix una programació de qualitat on la música, la dansa i la gastronomia local entren en diàleg. En vam parlar amb la seva directora, l'Anna Rubio.> Llegeix-lo aquí!
9. Josep Llor: "M'agradaria tornar a veure aquella gran colla de nens i nenes jugant a la plaça"El Josep Llor va ser l'últim ferrer d'Alins (Vallferrera, Pallars Sobirà). Ara, amb 89 anys, ens obre les portes de la seva ferreria per repassar mig segle d'un ofici que ha anat mutant amb el pas del temps. El primer cap de setmana de juliol, la Vallferrera va celebrar la X Fira del Ferro Pirinenc amb la presència d'uns 90 forjadors i forjadores.> Llegeix-lo aquí!
10. Colm Tóibín: "El llibre pertany al món i no a tu, tu només ets el seu escriptor"El Colm Tóibin és un reconegut escriptor irlandès que passa els estius a Farrera (Pallars Sobirà), on es dedica intensament a l'escriptura. La resta de l'any viu a Los Angeles i a Nova York, on és professor de Literatura a la Universitat de Colúmbia. Entre la seva extensa obra literària, trobem escenaris i personatges inspirats en el Pallars. I és que Tóibín beu de l'experiència personal per construir el seu univers literari i reconeix que per a ser escriptor es necessiten hores i hores de treball. Com totes les professions. Així, quan acaba la feina que s'ha marcat al llarg del dia, es pot permetre un bany a la piscina.> Llegeix-lo aquí!
+1 Fira de Salàs, la mare de totes les firesLa tardor és temps de fires de les més diverses temàtiques. Moltes tenen el seu origen en fires ramaderes que s'han reconvertit en fires sectorials. Algunes han mantingut la seva tradició ramadera, altres se les ha endut un món que evoluciona ràpid i que no podem entendre sense aturar-nos a conèixer d'on venim. Per això, vàrem fer una parada a la fira de Salàs de Pallars, una fira amb 600 anys d'història que fa 15 anys que es rememora.> Llegeix-lo aquí!