10 articles més llegits 2019

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2019

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa
,
26/12/2019
Activa't
Ara que acaba el 2019, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per un munt d'usuaris. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. Mireia Sallarès: “Les pitjors coses que s’han fet a la història probablement s’han fet en nom de l’amor”
Una investigació artística de quatre anys sobre l’amor a Sèrbia serveix de base a l’artista Mireia Sallarès (Barcelona, 1973) per abordar la complexitat d’aquest concepte més enllà de la seva visió romàntica. A ‘Com una mica d’aigua al palmell de la mà’ (Arcàdia, 2019) hi explica el multidisciplinari projecte en forma d’assaig i reflexiona sobre les diverses realitats polièdriques amb què es presenta l’amor arran d’un seguit d’entrevistes realitzades durant la seva estada a l’ex-Iugoslàvia per dur a terme aquesta interessant anàlisi sobre una afecció universal.
> Llegeix-lo aquí!
 

  • imatge de control 1per1

2. Les 10 llibreries alternatives que has de conèixer a Barcelona
Comprar-nos o comprar-li a algú un llibre és un gest d'afecte. I tant si l’encertem més o menys, d’una bona lectura sempre n'aprenem alguna cosa; per això l'elecció de quin llibre comprar i d'on comprar-lo és important. No només perquè algú ens pugui aconsellar des de l'amor per la literatura, sinó també perquè a poc a poc definim el món que volem a partir d'aquests petits gestos de consum. És per això que des de Surtdecasa Barcelona hem intentat fer una selecció d'algunes de les llibreries que, des del nostre criteri, amb la seva tasca posen el seu granet de sorra per construir futur.
> Llegeix-lo aquí!
 

3. Berni Puig: "El detonant va ser que em vaig cansar d’estar a l’estudi un dia que feia sol"
Berni Puig (Castellbell i el Vilar, 1990) és il·lustrador, gravador, fa murals en espais industrials abandonats i ha engegat un projecte editorial anomenat Hòstia Santa. Un artista veu la bellesa en els racons més inesperats, troba la perspectiva que transforma l’objecte en art i ens ajuda a veure més enllà de tot allò que coneixem. Puig és un d’ells i des de fa un parell d’anys, viu al Konvent.0, un antic convent de monges de finals del segle XIX reconvertit en un centre artístic multidisciplinari.
> Llegeix-lo aquí!
 

4. La incorrecta: "La combinació de llengua, humor i actualitat ens funciona"
Valentina i Júlia Planas, dues germanes de Banyoles de 27 i 29 anys, són les creadores de La incorrecta, un projecte que va néixer com una empresa de correcció i que es va donar a conèixer a les xarxes socials amb el lema "cada vegada que dius ‘tinc que’ moren 15 filòlegs". Avui ens atrevim a dir que La incorrecta és una de les iniciatives lingüístiques actuals més exitoses de les comarques gironines i fins i tot de Catalunya. Hem parlat amb la Valentina perquè ens expliqui més detalls del projecte.
> Llegeix-lo aquí!
 

5. Maria-Mercè Marçal: Que no mori la revolta
MMM. El seu nom és com una serralada; Maria-Mercè Marçal. Alta, agresta i pura, dona les vistes més clares a aquelles que venen darrere seu, grimpant amb les mans. Com ella va fer sempre, lluitar i alliberar-se amb les seves pròpies mans. I amb què va sembrar, també per nosaltres, més llibertat. En aquest article vam redescobrir l'univers de Maria-Mercè Marçal tot trepitjant els escenaris de la seva infantesa.
> Llegeix-lo aquí!
 

6. Vicenç Altaió: "No som aquí només per jugar. Hi som per comprendre, interpretar i crear un món"
És difícil fer una entrevista quan et deixen sense paraules. De vegades, allò difícil és mantenir-se en el paper. No sortir-ne. Vicenç Altaió (Santa Perpètua de Mogoda, 1954) se n’ha fet un fart: segurament no ha pogut mai -ni ho ha intentat- evitar. L’avantguarda, al seu costat, se t’apareix com un fet natural, necessari, inevitable. I tremendament viu. Amb motiu de l’exposició dedicada a l’artista a la Fundació Vallpalou, que recull els llibres que va realitzar amb altres artistes, vam parlar de la seva obra i de la seva persona, si és que això són realment dues coses diferents. 
> Llegeix-lo aquí!
 

7. Mori el brunch: 6 esmorzars de forquilla gloriosos
La fatídica retòrica de la globalització ja és aquí. El "brunch" ha entrat a la nostra cuina i vol fer arrel en detriment dels àpats més nostrats com ho són el vermut i els esmorzars de forquilla. Signifiqui el que signifiqui exactament "fer un brunch", el que sí sabem és que es tracta d'un àpat situat entre l'esmorzar matiner i l'hora de dinar. La pregunta és: cal? En matèria d'àpats, aquest lapse del dia els catalans el tenim sobradament cobert. Avui volem reivindicar els esmorzars de forquilla i ganivet, un àpat folklòric que es veu amenaçat per un endimoniat vocable anglosaxó i que convida a entaular-se de bon matí per endrapar plats de fons, preferiblement regats amb vi i el cafè de rigor. Us descobrim 6 llocs on gaudir d'un bon esmorzar de forquilla a l'Empordà. Quin és el vostre?
> Llegeix-lo aquí!
 

8. Albert Triviño: "El futur de l'exhibició passa per models com aquest, cinemes més petits i gestionats d'una altra manera"
Zumzeig és el primer cinema cooperatiu de Catalunya. Situat al barri de Sants, aposta per una programació diversa però sempre des del cinema independent. Amb sis anys de trajectòria, i dos com a cooperativa, dia a dia ens demostra que apostar per un model més horitzontal de gestió és possible. Així que per conèixer una mica més el projecte vam parlar amb l'Albert Triviño (Barcelona 1984), que forma part de l'equip de programació.
> Llegeix-lo aquí!
 

9. Jordi Casanovas: “L’objectiu utòpic és transformar un sol espectador”
 ‘Valenciana (la realitat no és suficient)’ aborda el crim d’Alcàsser, la corrupció política i el declivi de la ruta Destroy en una proposta complexa i intensa que analitza críticament el retrocés en les llibertats que va viure la societat espanyola als anys noranta i que encara arrosseguem. Jordi Casanovas també és l’autor de ‘Jauría’, l’obra basada en el cas de La Manada que ha sacsejat el públic en totes i cadascuna de les seves funcions. ‘Valenciana’ i ‘Jauría’, com molts altres dels seus projectes, porten a l’escenari aspectes foscos de la nostra societat. Aspectes que, si han estat explorats d'alguna manera, no ho han estat fins al moment des de la visió analítica i crítica que aporta Casanovas a través del contingut dels seus textos i les reflexions profundes que generen entre el públic.
> Llegeix-lo aquí!
 

10. David Fernàndez: “Practicar l’ètica de la resistència remet directament a oposar-se a la injustícia perllongada del poder”
En motiu de les Converses de Pensament Crític, una jornada de xerrades i taules rodones per fomentar l'esperit crític i la reflexió, vam parlar amb David Fernàndez, qui juntament amb l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel (Sallent, 1975), van publicar ‘Al principi de tot hi ha la guerra’ (Sembra Llibres, 2017), les memòries de Gil Matamala que seran l’eix conductor de la conversa. 
> Llegeix-lo aquí!
 

A

També et pot interessar